Jobb szűrni, mint megijedni!

Augusztus 20-án Budapesten folytatódik a júliusban kezdődött Jobb szűrni, mint megijedni! elnevezésű szűrőprogram. A szűrőkamion délelőtt 10 és este 8 óra között Budapesten a Ganz utca és a Kacsa utca közötti szakaszon ingyenes emlő- és anyajegyszűrési vizsgálattal, különböző egészségfejlesztési – dohányzási, táplálkozási és egészséges életmóddal kapcsolatos – tanácsadásokkal várja a látogatókat. Az augusztus 20-i rendezvényt gyerekprogramok is kísérik.

Július 15. és augusztus 15. között a Balatonnál pihenők és lakók már megismerhették a nyári mobilszűrési programot. A balatoni programon kilenc helyszínen 6005 anyajegyszűrésből 136 esetben további vizsgálat szükségességét állapították meg.

A mammográfiás szűrővizsgálaton a veszélyeztetett 45-65 év közötti korcsoportba tartozó nők közül 1255 vizsgáltatta meg magát. Esetükben még tart a röntgenfelvételek értékelése.  Mindezeken felül több mint ötezerszer kértek tanácsot a szűrőkamionnál, amely ősztől az országot járva újabb helyszínekre látogat – adta hírül az MTI.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár július 18-án Balatonkenesén, a szűrőprogram Balaton-parti megnyitóján arról beszélt, hogy Magyarországon nem alakult ki az egészségtudatos magatartás. A statisztikai adatokat sorolva elmondta, hogy a magyarok fele keringési, szív- és érrendszeri betegségekben, több mint negyede daganatos betegségben hal meg. A 65 év alattiak halálozásában 40 százalékot képviselnek a daganatos betegségek, 30 százalékot a keringési betegségek. Ezek az értékek 70-80 százalékkal haladják meg az Európai Unió átlagát. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az egészségügyben 2013 a népegészségügyi mozgósítás éve.

Kapcsolódó cikkek:
Balatoni toborzókörúton a mammográfiás kamion
Emlőrák: egyre fiatalabban oda kell figyelniük a nőknek a melleikre
Rákszűrés CT vizsgálattal? Előnyök és hátrányok is vannak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top