Kétezer levél a rákról: válaszok, amelyek máshol nem hangzottak el

Több mint kétezer rákbeteg, családtag, illetve a rosszindulatú betegségtől félő páciens levelét válaszolták eddig meg a Tűzmadár Alapítvány munkáját segítő onkológusok, s valamennyi levelet anonim módon közzétették az interneten, hogy azokból mások is információkat nyerhessenek.

A levelekből kiderül: a kórházi ellátás során sokszor nincs alkalmuk a betegeknek és a hozzátartozóknak feltenni a kérdéseiket, megfogalmazni a kételyeiket. Ennek egyrészt az orvosok leterheltsége az oka, másrészt a kórházi környezet jelentette stresszhelyzet miatt gyakran csak odahaza merülnek fel fontos kérdések. Ennek a negatív következménye pedig az, hogy a betegek gyakran bizonytalanok a diagnózissal összefüggésben, nem értik leleteiket, nincsenek tisztában azzal, hogy egy onkológiai kezelést miért javasol vagy miért nem ajánl a kezelőorvosuk. Sok félreértést okoznak a sajtóban megjelenő félinformációk, illetve sok tévhitet erősítenek fel a különféle kiegészítő kezeléseket és termékeket kínáló, bizonyítatlan hatékonyságú készítményeket és szolgáltatásokat népszerűsítő hirdetések is.

Az onkológusok és pszichológusok 2009 augusztusára már 2 ezer levelet válaszoltak meg, s ezek mindegyikét anonim módon közzétették a www.rakgyogyitas.hu oldalon, hogy mások számára is tanulsággal szolgáljanak. A távkonzultáció nem helyettesítheti a személyes orvos-beteg találkozást, ám segíthet érthetőbbé tenni a diagnózist és felkészülni a betegeknek a következő orvosi vizsgálatra. A Tűzmadár Alapítvány munkatársai a www.daganatoserek.hu oldal orvosi rovata révén is segítik a betegeket, a terápiás oldalon is mintegy 350 levelet megválaszoltak már, ezek a válaszok ugyancsak elérhetők bárki számára.

Kapcsolódó cikkek:
Válaszok nélkül távozunk a kórházból
Az orvos csak úgy segíthet, ha találkozunk vele

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top