Költség vagy befektetés az egészségügy?

Az egészség nem kézzelfogható produktum, gazdasági hasznossága nehezen becsülhető, noha pontosan tudjuk, hogy az egészséges ember többet termel, hatékonyabb, vállalkozóbb szellem. Ennél sokkal konkrétabban bizonyítja az egészség rendkívüli gazdasági hatását egy 2001-ben készült, 104 országra kiterjedő vizsgálat, amely igazolta, hogy a várható élettartam egy évvel való meghosszabbítása a GDP 4 százalékos növekedését eredményezi.

Magyarország számára ez különösen fontos, hiszen az OECD-országok közt a várható élettartamot és a gazdaság teljesítőképességét tekintve a hátsó sorokban helyezkedünk el. A versenyképesség fejlesztése, a GDP-bővülés, a foglalkoztatottság növelésének megvalósításában az egészségérték emelése komoly szerepet játszik. Ám az utóbbi években az egészségérték fenntartására fordított tőke folyamatosan csökkent – írja a Világgazdaságban megjelent cikkében Bodrogi József egészségügyi közgazdász és Szolyák Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke.

Tény, hogy az egészségügyi ellátórendszer és a gyógyszer-finanszírozás egymással szorosan összefügg, az egyes területeken megjelenő pazarlások rontják a másik oldalon elért hatékonyságnövelést. Ezért lényeges, hogy a folyamatokat összefüggéseikben vizsgáljuk. A gyógyszer-finanszírozás fűnyírószerű visszavágása káros hatással lesz az egészségtőkére. Éppen ezért a gyógyszer-finanszírozás befektetési struktúrájának átalakítása során azon területekre érdemes koncentrálni, ahol a befektetések hatékonysága megkérdőjelezhető.

Hatékonysági szempontból elemezhetjük a hazai termékek árszínvonalát a nemzetközihez képest és vethetjük ezt össze az elért egészségnyereséggel, várható élettartammal. Nyilvánvalóan megjelennek azok a területek, ahol jelentős ártartalékok vannak a gyógyszerekben, melyek kiszűrésével legalább közelíteni tudjuk, hogy a befektetéseink azonos mennyiségű egészségnyereséget érjenek el. A két hatékonysági szempont kombinációja jelentős hatékonyságnövekedést hozhat, a befektetési struktúra átalakítása végső soron nem ront azon betegek terhein, akik tesznek az egészségük színvonaláért. Egy jól működő, eredményorientált befektetői szemléletet tükröző gyógyszer-finanszírozási struktúrában a legnagyobb nyereség a szövődmények elkerülésén keresztül mérhető.

Összegezve megállapíthatjuk, hogy egy jól strukturált, eredményorientált egészségügyi rendszerbe forgatott pénz alapvetően hatékony, GDP-növelő befektetés. A befektetői szemléleten alapuló hatékonyságnövelő befektetésistruktúra-váltó lépések szükségszerűek és kívánatosak. E lépések alapvető célja az egészségnyereség növelése olyan módon, hogy a kialakított modelleknek figyelembe kell venniük a lakosság jövedelmi szerkezetét, egészségszemléletét, az ellátórendszerre, a forgalmazói és gyártói rendszerre kivetett hatásokat.

A teljes cikk a Világgazdaságban olvasható.

Kapcsolódó cikkek:
Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?
Megéri meggyógyítani a rákbetegeket
Mi lesz az eredeti onkológiai gyógyszerekkel?
Kinek jusson korszerû gyógyszer?

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top