Közös európai kezdeményezés a vastagbélrák szűrésére

A magyar és az európai uniós gasztroenterológiai szakmai szervezetek – United European Gastroenterology Federation, European Association for Gastroenterology and Endoscopy, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság és a Magyar Gasztroenterológiai Kollégium – közös deklarációban fogalmazták meg azon célkitűzéseiket, melyekkel nemcsak a közvélemény, de a döntéshozók figyelmét is fel kívánják hívni az emésztőrendszer daganatos megbetegedéseire.

A vastagbélrák az Európai Unióban a második leggyakrabban előforduló daganatfajta és a második leggyakoribb daganatos halálhoz vezető megbetegedés. Európában évente közel 436 ezer új vastagbélrákos esetet diagnosztizálnak, és több mint 200 ezer beteg hal meg évente ebben a betegségben.

A vastagbélrák Magyarországon is az egyik legnagyobb népegészségügyi problémát jelenti: évente több mint 9 ezer új esetet diagnosztizálunk, és évente 5 ezer beteg hal meg vastagbélrákban.

A vastagbélrák igen jelentős gazdasági terhet jelent egy adott ország egészségügyi ellátása számára. A betegség korai felismerése és megelőzése jelentősen csökkentheti ezeket a terheket. A megfelelően szervezett és jó minőségű vastagbél szűrési programokkal jelentősen csökkenthető a vastagbélrák előfordulása és a betegséggel összefüggő halálozás egyaránt. A vastagbélszűrés költséghatékony stratégia, és kevésbé költséges, mint az onkológiai kezelés fogalmazták meg állásfoglalásukat a Házipatika tudósítása szerint az emésztőrendszer betegségeivel foglalkozó szakemberek.

Kapcsolódó cikkek:
Elkerülhető a végzetes vastagbélrák és végbélrák
8 pont a vastagbéldaganatok ellen
Vastagbélrák: miért nem ismerik fel időben?
Hogyan kell felkészülni a béltükrözésre?
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
A vastagbélrák és végbélrák rizikófaktorai
Vastagbél- és végbélrák: a tumorsejteket célozzák
Bejárható vastagbél: országos kampány a szűrésekért

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top