Magyar-román besugárzó bunker épül Szegeden az EU támogatásával

A magyar és a román rákbetegek korszerű sugárkezelésére 2 millió euróból építenek új ellátóhelyet Szegeden. Az új besugárzó bunker építésével, új eszközök beszerzésével és onkológiai kezelési protokollok megalkotása révén évi mintegy hétszáz beteg részesülhet olyan, az eddigieknél lényegesen hatékonyabb, kevesebb mellékhatással járó ellátásban, amely jobb gyógyulási esélyeket és életminőséget kínál.

A projektet a Szegedi Onkoterápiás Klinika és a Temesvári Kórház közösen valósítja meg: a két intézmény hosszú távú együttműködésének eredményeként határon átnyúló egészségügyi infrastruktúra épül ki, melyet az érintett határmenti megyék magyar és román lakosai könnyebben, kevesebb utazással érhetnek el. A projekt a határ mentén élő daganatos betegek számára korszerű sugárkezeléssel jó eséllyel kezelhető, ám speciális technikát igénylő, a térségben eddig egyáltalán nem vagy korlátozottan elérhető kezelési formák (IMRT, konformális besugárzás, teljes test besugárzás, szterotaxia) feltételeit teremti meg. A projekt tizennégy hónap alatt, 2010. szeptember és 2011. október között valósul meg.

A beruházás előzménye, hogy a szegedi és a temesvári intézmény közösen pályázatot nyújtottak be a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. kétfordulós pályázati kiírás keretében. A program célkitűzése a határmenti térség közös fejlesztésének elősegítése, összköltségvetése a 2007-2013-es időszakra eléri a 275 millió eurót, amely nagyrészt az Európai Regionális és Fejlesztési Alapból, kisebb részt a Magyarország és Románia nemzeti hozzájárulásából adódik. A program keretében a nyolc határmenti megyében megvalósuló projektek nyerhetnek támogatást Magyarországon és Romániában.

A közös sugárterápiás pályázati anyag első fordulóra benyújtott alapkoncepcióját már 2009 nyarán kiválasztották az elbírálók, így megnyílt a lehetőség a projektterv részletesebb kidolgozása után a második fordulóban való részvételre. A következő hónapokban több egyeztetést követően elkészültek a Szegeden megvalósuló besugárzó bunker végleges tervei, meghatározták a román és a magyar helyszínen a beszerzendő technológiákat, valamint külső szakértők bevonásával átfogó megvalósíthatósági tanulmány készült. A kiírás második fordulójára az immár teljes pályázati anyagot 2010 januárjában nyújtották be.

A 2 millió 60 ezer euró összköltségvetésű projekt 2 millió euró támogatásban részesült, melyből 1,815 millió eurót az Európai Regionális és Fejlesztési Alapból, míg a fennmaradó 185 ezer eurót Magyarország és Románia nemzeti hozzájárulásból finanszírozzák. A támogatáson felüli 60 ezer eurót a Szegedi Onkoterápiás Klinika és a Temesvári Kórház önerő formájában teremti elő.

Kapcsolódó cikkek:
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugárkezelés és kemoterápia: a félelmetes gyógymódok

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top