Mellrák: hinni kell, hogy nincs itt a vég

A korai felismerést, az orvosok iránti bizalmat és a gyógyulásban való hitet emelték ki azok az egykori betegek – köztük Halász Judit színművész, a rendezvény fővédnöke –, akik valamikor megküzdöttek a nők egyik rémálmával, a mellrákkal. A betegtapasztalatokat a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikájának nyílt napján osztották meg a hallgatósággal.

Amint köszöntőjében dr. Torgyík László onkológus hangsúlyozta, a hagyományteremtés szándékával indított rendezvény célja, hogy felhívják a szűrés fontosságára a figyelmet, és sok hasznos információval lássák el a nőket a betegséggel kapcsolatosan, beleértve a terápiás lehetőségeket – számolt be a rendezvényről a Weborvos.

Az emlőrák a nők második leggyakoribb daganatos megbetegedése: hazánkban minden 7. nőnél várható, hogy élete folyamán kialakul a betegség. Sajnos a nők hetven százaléka jellemzően előrehaladott mellrákkal érkezik a klinikára. Néhány elborzasztó képpel hívta fel a hallgatók figyelmét dr. Szita Anita szomorú bizonyítékként arra, hogy vannak nők, akik elhanyagolják a betegségüket. A kór a többi daganatos betegséghez hasonlóan fájdalmas, és fizikailag megterhelő terápiákkal jár, ráadásul a nők tele vannak kétségekkel, félelmekkel vagy akár szégyenérzettel.

Dr. Dömötöri Zsuzsanna, a mammográfia vezetője többek között a svéd emlőszűrés tapasztalatait hozta fel példának: harminc éve szűrnek a skandináv országban, ahol 80 százalékos (!) a részvétel – míg nálunk 38-40. Magyarországon a legveszélyeztetettebb 45 és 65 év között korosztályt szűrik kétévente 46 szűrőcentrumban. A kiértékelést két egymástól független szakértő végzi. Az előadó hangsúlyozta: nem kell megijedni, ha kiegészítő vizsgálatra hívják vissza a pácienst, hiszen ennek technikai oka is lehet.

A szűrések ellenére mintegy tizenöt százalékban “benn marad” a daganat. A “téves” negatív leletnek több oka lehet: például a gyorsan növő daganat, esetleg az emlőállomány sajátossága – ezt a szakorvos az egyik résztvevőnek válaszolta, aki felvetette, hogy rendszeresen járt szűrésre, a két szűrés között mégis rosszindulatú daganata fejlődött.

A szervezők hangsúlyt fektettek arra, hogy mindenképpen találkozzanak gyógyult betegekkel a nyílt nap résztvevői. A nyílt napon mellrákból felgyógyult asszonyok beszéltek arról, mit éltek át a gyógyulásig attól kezdve, hogy szembesültek a betegségükkel. Kiemelték a bizalmat az orvosok és a nővérek iránt, ám hozzátették: ez nem elég, mert a betegnek magának is akarnia kell a gyógyulást, hinni kell abban, hogy nincs itt a vég.

Kapcsolódó cikkek:
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm
Emlõrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Mellrák: semmit sem szabad halogatni
Emlõszûrés és a mellek önvizsgálata
Emlõrákban is sorvasztják az ereket

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top