Mellrák kiújulására provokál a túlsúly

Elhízás – sőt már túlsúly – esetén jelentősen emelkedik a mellrák kiújulásának kockázata. A jelenség független a korábbi terápiák fajtájától – áll egy új amerikai kutatásban.

A túlsúlyos és az elhízott nők jóval nagyobb eséllyel számíthatnak a mellrák kiújulására, mint a normál súlyúak – derül ki a New York-i Albert Einstein College of Medicine”s Montefiore Medical Center kutatásából. A szakértők úgy vélik, a felesleges testzsír olyan hormonális változásokat és gyulladást vált ki, amely elősegíti a daganat kiújulását és terjedését – függetlenül a kezelés fajtájától.

Amint arról a Weborvos cikke beszámol: a tudósok amerikai nőkön végzett megfigyelései azt mutatták, hogy a magasabb BMI (testtömeg-index) jelentősen megemelte a mellrák kiújulásának és a halálozásnak az esélyét, mint a 20-25 közé eső BMI-érték. (A BMI 20-25 közé eső tartománya normál testalkatot jelöl, 25 és 29,9 közt beszélünk túlsúlyról, 30 fölött pedig elhízásról. Ezek az értékek nem vonatkoznak sportolókra, akiknek a jóval nagyobb izomtömege miatt magasabb lesz a BMI-jük is.)

A kutatásokból azt derült ki, hogy az elhízás 30 százalékkal növelte a kiújulás esélyét, és közel 50 százalékkal a halálozásét. Különösen igaz volt azokra az esetekre, amelyek úgynevezett hormon-receptor pozitívak voltak – és ez teszi ki az emlődaganatok 60 százalékát.

A mellrákos esetekben vizsgálják, hogy a rákos sejteknek vannak-e receptoraik bizonyos hormonokra, így az ösztrogénre és a progeszteronra. Ezek a receptorok fehérjék, amelyek az emlő sejtjeiben is megtalálhatók, és a hormonok jelzéseire reagálva növekedésre utasítják a sejteket. Megkülönböztetnek ER+ (ösztrogén-receptor pozitív) és PR+ (progeszteron-receptor pozitív) daganatfajtákat. Ez a megkülönböztetés azért fontos, mert az orvosok ennek alapján tudják eldönteni, milyen kezelésre lesz szükség. A hormonterápia például kifejezetten csak hormon-receptor pozitív esetekben válhat be.

– Az emlődaganatok korai felismerése életet menthet. Szerencsés esetben a hölgyek havonta legalább egyszer áttapintják és megtekintik az emlőjüket. Amennyiben ilyenkor olyasmit találnak, amit eddig nem érzékeltek, vagy egy korábban is meglévő göb megváltozik, minden esetben érdemes szakemberhez fordulni. Ma már nagyon korszerű diagnosztikus módszerek állnak rendelkezésre, így a korai felismerés lehetővé teszi a teljes gyógyulást. A biztonság érdekében az évenkénti szűrésnek is része kell, hogy legyen az emlő szűrése. – idéz egy szakvéleményt a cikk.

Másrészt pedig a túlsúlyos nők is sokat tehetnek az egészségükért, hiszen egy személyre szabott életmódprogrammal tartósan megszabadulhatnak a felesleges kilóktól és az általuk okozott egészség-kockázatoktól. A programnak semmiképpen sem szabad kampányszerű fogyókúrára épülnie, hiszen a hosszú távú, egészséges súly megtartásához szükséges a kiegyensúlyozott étrend és mozgásprogram is.

Kapcsolódó cikkek:
A túlsúly növeli a mellrák kockázatát
Mozgással a mellrák ellen
Az elhízás szerepe a rák kialakulásában


A mellrák nem egyetlen betegség: tíz altípust is elkülönítettek
Hogyan csökkenthető a mellrák kockázata?
Emlõszűrés és a mellek önvizsgálata

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top