Méltósággal a legutolsó percig

Országszerte több városban is ezekben a napokban tartják a “Méltóság mezeje” nevű rendezvényt. Céljuk, hogy minél többen megismerjék a hospice-ellátás lényegét, a végső stádiumban lévő daganatos betegek gondozását. Pécsett orvosok, önkéntes segítők, művészek és gyermekek tartottak sétával egybekötött megemlékezést.

A Magyar Hospice Alapítvány három éve indította el a “Méltóság mezeje” nevű mozgalmat. Ősszel a nárcisz virághagymák elültetésével, tavasszal pedig a virágzáshoz kapcsolódó kampánnyal hívják fel a figyelmet az aktív kezelésben már nem részesülő rákbetegekre. A nárcisz a haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

Ez egy nemzetközi figyelemfelhívó rendezvény, amelynek célja bemutatni azt, hogy az emberi méltóság az utolsó pillanatig megőrizhető. Az élet vége fontos, nem kell letagadni, nem kell tabuként kezelni – mondta a Hír TV-nek Csikós Ágnes, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány vezetője.

Mindenki az gondolja, hogy ez abszolút nehéz munka, ami csak lemondással, szenvedéssel és csupa negatív érzéssel jár, de mi nagyon sok olyan családdal találkozunk, akik otthon gondozzák az elesett időskorú betegeket. Tudunk tőlük tanulni, mert pozitív példákat látunk. Jó dolog nekik segíteni – fogalmazott a helyszíni beszámolóban dr. Trompos Katalin orvos.

A mozgalom célja, hogy minél többen megismerjék a hospice-ellátást. A Magyar Hospice Alapítvány 16 éve alakult: már gyerekkorban elkezdik a tudatos nevelést, amely az emberi méltóság fontosságára és az elesettek iránt érzett szeretetre hívja fel a figyelmet.

Kapcsolódó cikkek:
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Haldokló gyerekeket szolgálnak
Hospice: segítség a végstádiumban
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Méltóság mezeje: a hospice-ellátást mutatják be

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top