Mennyien félnek a ráktól?

A legfrissebb egészségügyi felmérés szerint a magyar lakosság 41,7%-a állítja, hogy valamilyen krónikus megbetegedésben szenved. A válaszadók 36%-a érzi magát veszélyeztetettnek a következő öt év során bekövetkező szív- és érrendszeri megbetegedésektől, míg az onkológiai-jellegű betegségektől csupán 12,1% tart.

A Weborvos beszámolója szerint a felmérést végző világcég prezentációján elhangzott: a Föld lakossága eddig ismeretlen gyorsasággal öregszik; 2000-ben a hatvan év felettiek száma már megközelítette a 600 millió főt, amely 2006-ra körülbelül 700 millióra emelkedett. A szám 2050-re valószínűleg meg fog háromszorozódni, addigra gyakorlatilag 2 milliárd ember tartozik majd a hatvan felettiek kategóriájába. Következésképpen 2100-ra a fejlett világ fele krónikus betegségekben fog szenvedni. Ezért alapvető fontosságúnak tartják a magyar társadalom egészségtudatosságának növelését, s olyan szociális intézmények létrehozását, amelyek elsősorban a proaktív megelőzésre, szűrésre és diagnózisra szakosodnak, továbbá a kórház központú szolgáltatástól a betegközpontú ellátás felé közelítenek.

A közvéleménykutatás adatai szerint a megkérdezettek 42%-a valamilyen krónikus betegség meglétéről számolt be, ebből a 40-59 éves korosztály közel fele jelezte, hogy tartós, krónikus egészségügyi problémái vannak. Mindezt alátámasztaja az a statisztikai adat is, amely szerint az EU (15) születéskor várható egészséges élettartamának (HLE) átlaga 64,5 év, Magyarországon ez 53 év.

“A megelőzéssel legalább annyit kell törődnünk, mint a kezeléssel. Az egészségtudatos nevelés egyre fontosabbá válik a terjedő krónikus betegségek veszélye miatt. Az embereket meg kell ismertetni az életformájukból adódó lehetséges következményekkel, ezáltal ösztönözhetjük őket egy egészséges és betegségektől mentes életmód kialakítására” – hangzott el a fórumon.

Kapcsolódó cikkek:
Betegségek genetikája: bennünk múltunk és jövõnk
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Mennyien küzdenek a rákkal Európában?
Az emberek fele rákbeteg lesz?

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top