Mi a haszna a tüdő CT vizsgálatának?

A CT képalkotás röntgensugárral történik, ami sugárterhelést jelent a betegnek. A folyamatos technikai fejlődés következtében azonban a modern CT szerkezetekkel végzett vizsgálatok sugárterhelése lényegesen kisebb, mint a régebbi készülékekkel végzetteké.

A CT (computer tomográf) is röntgensugárzáson alapuló módszer, ám itt több felvétel készül, majd a metszeteket számítógépes technikával összeillesztik, így a vizsgált területet három dimenzióban is tudják ábrázolni, azaz jobban megítélhetők az esetleges elváltozások. A CT egyaránt alkalmas a koponya, a mellkas, a hasi szervek vagy az erek vizsgálatára.

A tüdő CT vizsgálat teljes időtartama 5-15 perc, a vizsgált terület nagysága és a tünet függvényében. Az eljárás már néhány milliméteres góc kimutatására is képes. Ez a módszer nemcsak a daganatos betegségek felfedezésében nyújthat segítséget, hanem a tüdőállományt érintő gyulladásos betegségek diagnosztizálásában is.

A páciens egészsége szempontjából CT-vizsgálat elvégzése akkor javasolt, ha a képalkotó diagnosztikai eljárással nyert információ hasznosabb számára, mint a sugárterhelés kockázata. CT vizsgálathoz legtöbbször intravénás kontrasztanyag adása is szükséges, ami ritkán allergiás reakciót is okozhat.

Kapcsolódó cikkek:
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET CT…
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
A tüdőrák fajtái és típusai
A tüdőrák diagnosztikája

 

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top