Mikor javulhatnak a statisztikák a dohányzási tilalom után?

Egy-két éven belül javulást vár a szív- és érrendszeri megbetegedési statisztikákban az egészségügyi államtitkár. A témában nyilatkozó szakorvos szerint ennél kicsit hosszabb időre lesz szükség.

Az év elején szigorodtak a dohányzási szabályok: tilossá vált például egy cigaretta elszívása a vendéglátóhelyeken, az aluljáróban, a közösségi közlekedés megállóhelyein vagy a munkahelyek nem kijelölt dohányzóhelyein. Április óta büntetik is a szabályt megszegőket.

Az InfoRádió Aréna című műsorában Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a közelmúltban reményét fejezte ki, hogy a szigorítás rövid időn belül pozitív eredményt hoz a lakosság egészségi állapotában. Egy-két éven belül látni fogják a statisztikai adatokat, amik azt mutatják, hogy javult a helyzet – vélekedett.

Ezt a reményt Édes István professzor, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetének igazgatója is alátámasztotta. A dohányzás egy fontos rizikófaktor, és ha ezt vissza lehetne szorítani, kevesebb lenne a perifériás érbetegség, az akut miokardiális infarktus és a központi idegrendszeri betegség – emelte ki.

A professzor elmondta: saját klinikáján a dolgozók dohányzási szokásai teljesen megváltoztak az intézkedés hatására, sokan le is szoktak. Édes István szerint három-négy éven belül fog látszani a javulás a statisztikákban.

Kapcsolódó cikkek:
A dohányzásról leszokást segítő honlapot indított az egészségügyi államtitkárság
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Dohányosok az onkológiákon
Tüdőrák: 95 százalékban a dohányzás a felelős
A light cigi is erős méreg

Dohánytilalom: működik a bejelentővonal

Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
Dohányzás: 19 percenként egy halott
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
A dohányzás butítja a férfiakat

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top