Mindent a daganatokról – előadások Szombathelyen

A szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház szakorvosai számolnak be a daganatos betegségeket érintő legfrissebb kutatásokról: hat előadást tartanak az onkológia témakörében szervezett sorozatban, november 4. és január 13. között a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ ad otthont.

Stánitz Éva, fotó: Vaol.hu

Stánitz Éva, fotó: Vaol.hu

Stánitz Éva, megyei tisztifőorvos, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője elmondta, a kurzus elindításánál fontosnak tartották, hogy autentikus, a szakma kiváló képviselőinek előadásaiban, velük való találkozási lehetőség útján értesüljenek az érdeklődők az adott tudományág, egyes betegségek legújabb megközelítéséről, esetleges gyógykezeléséről. Hozzátette, mindenekelőtt a lakossági megelőzés lehetőségei meghatározóak. A megyei tisztifőorvos fontosnak tartja, hogy az egészséges és betegséggel küzdő emberek a kórházon kívül, más helyszínen is találkozhassanak orvosokkal, orvosaikkal, így ott a szakemberek másik arcát is megismerhetik a résztvevők, más szerepben hallgathatják őket, tehetik fel nekik kérdéseiket.

Stánitz Éva hangsúlyozta, hogy ettől a szemesztertől tematikusan közelítik meg az egyes nagy népegészségügyi betegségcsoportokat: az onkológiai blokkot állítják a középpontba a következő hónapokban. A bevezető előadást dr. Csejtei András, a Szombathelyi Onkoradiológiai Centrum vezetője tartja, aki általános képet ad a többi között az onkológia jelenlegi lehetőségeiről, a prevencióról, az egészségvédelemről.

Az előadássorozat további részében szó lesz a leggyakoribb rosszindulatú daganatokról, az ilyen típusú betegségek kialakulásáról, a tüdő, a fej-nyaki területről, a nőgyászati daganatokról, az emlőrákról valamint a gyomor, bélrendszer rákbetegségeinek megelőzési stratégiáiról. A témákról, az elért eredményekről a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház orvosai, dr. Kecskés László, a Mellkassebészeti Osztály vezetője, dr. Kisely Mihály, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztály vezetője, prof. dr. Horváth Boldizsár a Szülészet – Nőgyógyászati Osztály vezető-helyettese, dr. Kovács Beáta, a Központi Radiológiai Osztály orvosa és dr. Patai Árpád, a Gasztroenterológiai és Belgyógyászati Osztályának vezetője számol be – foglalta össze a Frisss.hu portál.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top