Mire lesz jó az érképződés-gátlás? – kérdezték 2002-ben

Bár még alig kezdődtek meg a klinikai vizsgálatok, a flordiai városban máris többszáz tudós részvételével tanácskozást tartottak arról az új rákterápiás eljárásról, amellyel nem közvetlenül a tumort próbálják meg célba venni, hanem arra törekszenek, hogy viszonylag kevéssé toxikus gyógyszerekkel a daganat vérellátását akadályozzák meg. Az alábbi beszámoló 2002-ből való: jól jelzi, hogy mekkora várakozásokkal tekintettek az új módszer, az érképződés-gátlás elé. Ami a korabeli tudósításban még feltételezés volt, az mára sok részben valósággá, a klinikai rutin részévé vált.

Az ötletet, amelyet először elutasítottak, egy bostoni sebész vetette fel, és most bombaként robbant az úgynevezett angiogenezis inhibitorokkal kapcsolatos kutatások területén. Az angiogenezis inhibitorok olyan, részben a test által is termelt anyagok, amelyek képesek a tumorok növekedéséhez és az áttétek képzéséhez szükséges véredények finom hálózatát elpusztítani.

Az amerikai National Cancer Institute (NCI) bejelentette, hogy jelenleg azon dolgoznak, hogy elegendő mennyiséget elő tudjanak állítani a legerősebb hatású ilyen anyagból ahhoz, hogy egy év múlva már embereken is tesztelni tudják. A gyógyszergyárak pedig egymással versengve készítenek és vizsgálnak különféle angiogenezis inhibitorokat.

“Úgy vélem, egyszer majd minden rákterápiának az angiogenezis inhibitorok képezik az alapját” – jelentette ki dr. James Pluda, az NCI szakembere, aki arról is tájékoztatott, hogy egy ilyen gyógyszerrel látványos javulást értek el az AIDS-hez gyakorta társuló ráktípus, a Kaposi-szarkóma kezelésében.

Még néhány éve is azt gondoltuk, hogy ezzel a módszerrel csupán ellenőrzés alatt lehet tartani a tumorokat, most a bizonyítékok már azt támasztják alá, hogy végleges megoldást is jelenthet, mondta dr. Pluda.

A négynapos tanácskozást dr. Michael Klagsbrun, a Harvard és a bostoni gyermekkórház munkatársa, illetve az a dr. Judah Folkman, a Harvard sebésze szervezte, aki évekkel ezelőtt csaknem teljesen egyedül vágott bele az angiogenezis inhibitorok kutatásába.

Dr. Folkman a konferencián ismertette egy hétéves kislány drámai esetét, akit a Massachusetts Generalban évekkel ezelőtt megoperáltak, mert az alsó állkapcsában egy daganatot találtak, ami már addigra a fél arcára kiterjedt. A tumor hónapokon belül kétszer is kiújult, és a kislány teljesen összeroppant az arcát elcsúfító műtétek és a sugárkezelés következtében.

Ehelyett dr. Folkman egy olyan terápiát javasolt, ami szintén gátolja az angiogenezist. Egyéves kezelés után a tumor visszafejlődött, és a kislány sérült állkapcsa – mindenki csodálatára – teljesen visszanőtt. Azóta két év telt el, és a daganat eddig nem újult ki.

Dr. Folkmannak közel 30 éves pályája alatt sikerült bebizonyítania, hogy a rákos daganatok addig rendszerint képtelenek a növekedésre és az áttételeződésre, amíg a közeli erekből külön véredény-rendszer nem fejlődik ki a számukra. Az angiogenezis természetes körülmények között a testi fejlődés időszakában, a sebek gyógyulásakor és egyéb alkalmakkor szokott előfordulni.

Dr. Folkman és más kutatók kimutatták, hogy egy sor anyag, amelyek közül egyeseket a szervezet is előállít, képesek megakadályozni az érképződést. A recept egyszerűen hangzik: vágd el a tumort a tápláló vértől, és akkor megáll a növekedésben, és amint sejtjei önmaguk ellen fordulnak, visszafejlődik.

Csupán néhány angiogenezis inhibitorral kezdtek emberi kísérleteket. Sok más inhibitort állatokon is teszteltek, míg más anyagokat csak nemrégiben fedeztek fel. A konferencián sokan számoltak be arról is, hogy milyen lépéseket tettek annak megismerése érdekében, hogy a bonyolult vegyi folyamatok miképpen vezetnek az angiogenezis jelenségéhez.

Eddig azonban senkinek sem sikerült felfedeznie, hogy közvetlenül mitől indul be a folyamat, és hogyan kezdődik az új véredényhálózat kiépülése. Douglas Hanahan a San Francosco-i Kalifornia Egyetemről arról tartott előadást, hogy a folyamat valószínűleg akkor kezdődik, amikor a pro- és anti-angiogenetikus faktorok egyensúlya felborul.

A konferencián, amelyet az American Association for Cancer Research szponzorált, körülbelül 450 vendég vett részt, ami kétszer annyi, mint az eredetileg meghívottak létszáma. A legtöbben akadémikusok voltak, de sokan jöttek a gyógyszergyártóktól, és voltak szép számmal befektetők is.

Természetesen ezen a konferencián is jelen voltak a szkeptikusok. Sokan arra hívták fel a figyelmet, hogy az egerekben hatékony terápiák nem mindig alkalmazhatók a humán gyógyászatban. Egyesek attól tartottak, hogy a közvélemény növekvő elvárásai és a korai tesztelések sikertelensége az egész kutatási területet romba döntheti.

“Dr. Folkman – bár csodálatos ember – elveszítette objektivitását, és a közvélemény nyomására valami olyan dologba vágott bele, ami leginkább a Manhattan-tervhez hasonlít,” mondta dr. Jeff Humphrey, gyógyszerész-szakértő, utalva az atombomba előállításának fedőnevére.

“Mindenki arra számít, hogy a hatóanyag használni fog,” szögezte le dr. Humphrey, majd hozzátette, hogy cége sok nehézséggel nézett szembe egy másik angiogenezis inhibitor kifejlesztésekor. “Azt pedig sokan elfelejtik, hogy ezek még csupán kísérletek”.

Forrás: Informed  

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top