Munkaképesség: objektív és igazságos szakvéleményt ígérnek

Érzékenyítő tréningek, egészségügyi, rehabilitációs és szociális szakemberek képzése, külföldi hallgatók tapasztalatcseréje, valamint sérült és idős emberek mindennapjait megkönnyítő segédeszközök használatának oktatása is zajlik az Atkár Tass-pusztán a napokban átadott Gyógyászati Segédeszköz Központban. A fejlesztésről kiadott közleményben azt írják: olyan szakértői rendszer jött létre, mely a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási központú ellátórendszere számára szakmailag megalapozott, objektív, igazságos szakvéleményt tud nyújtani az egészségkárosodás, illetve a megmaradt munkaképesség mértékéről és a rehabilitálhatóságról.

Az Európai Uniós beruházásból létrehozott komplexum nem csak funkciója, de megjelenése szempontjából is egyedi: a folyosó falain bátorító, pozitív szavak, a termekben pedig olyan sérült személyek fotói és története látható és olvasható, akik kiemelkedőek voltak – sportban, politikában, művészetekben.

A mobil akadálypálya elsőre talán kalandos, szórakoztató játéknak tűnik, pedig nem az: segít begyakorolni a kerekesszékkel való közlekedést – küszöbökön, csúszós vagy egyenetlen felületeken egyaránt. Az oktatókonyhában és fürdőszobában számtalan szokatlan formájú, de hasznos eszközt mutatnak be az ide érkező leendő ápolóknak, szociális vagy rehabilitációs szakmában dolgozó munkatársaknak, vagy akár a sérült, idős rokont ápoló családtagoknak. Stabil fogást biztosító kanalak, távirányítóval leengedhető polcok, egykezes kenyérkenést lehetővé tevő eszköz – mind a megváltozott életvitelű emberek mindennapjait segíti.

„Itt van például ez a bot, mely alkalmas arra, hogy leesett tárgyakat felvegyünk a földről anélkül, hogy lehajolnánk. Nem túlzás azt állítani, hogy ez az eszköz képes megmenteni egy ember életét. Ha ugyanis egy részlegesen lebénult ember hazatérve nem tud lehajolni a leejtett lakáskulcsáért, akkor a kinti hidegben akár meg is fagyhat pár óra alatt” – mondta szakmai bemutatóján Sánta Erzsébet, az NRSZH Orvosszakmai Ellenőrzési és Módszertani Főosztályának bizottsági főreferense.

A projekt során az épületátadáson túl megvalósultak módszertani fejlesztések, elkészült a komplex minősítést támogató informatikai rendszer, valamint megtörtént a rehabilitációs hatósági és szolgáltatási feladatellátásban résztvevő szakemberek felkészítése is. Képes megítélni a megmaradt, fejleszthető képességet, ez által foglalkozási rehabilitációs javaslatot készíteni a foglalkoztatási szervek részére. A kiemelt Európai Uniós projektet a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal valósította meg mintegy 4 milliárd forintos költségvetéssel.

A projektet záró rendezvényen – melyet az atkári központban tartott a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal – részt vett Szekeres Pál, az EMMI fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa is. Beszédében hangsúlyozta, hogy általánosságban a projekt hatására pozitív irányban változhat meg a megváltozott munkaképességű személyekről alkotott kép és hozzáállás.

Farkasné Farkas Gyöngyi főigazgató nyitóbeszédében összefoglalta a hivatal által megvalósított, és a napokban sikeresen lezárt projekteket, melyek a szociális és a rehabilitációs szakma fejlődését segítették elő, továbbá bemutatta a már megvalósult képzések összefoglaló adatait. Popovics Réka főigazgató-helyettes felidézte azt a szakmai múltat, melyet kezdő szakemberként tapasztalt, összevetve a logikusabb, átláthatóbb rendszerben működő jelennel. Dr. Dános László főosztályvezető-helyettes a projekt által létrejött fejlesztések orvos-szakmai szempontú gyakorlati hasznáról beszélt, mely tapasztalható a komplex minősítések elvégzése során is. Dr. Dorogi Rajmund főosztályvezető a projekt jövőbeli hasznosulásáról tartott előadást. Dr. Paphalmi Rita a központ vezetőjeként előadásában kihangsúlyozta, hogy a világon 650 millió fogyatékos személy él, így ők a legnagyobb kisebbségnek számítanak, integrációjuk pedig kiemelt EU-s feladat.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top