Onkológiai mellkassebészet: egyre kisebb műtéti feltárások

A minimálisan invazív sebészet révén kisebb műtéti megterheléssel operálhatók meg az onkológiai betegek. A mellkassebészet fejlődése a tüdőrákos betegeknek éppúgy javítja az életkilátásait, mint a más szervben kialakult tumor tüdőáttétjével küzdő embereknek.

A mellkassebészeti gyakorlatban egyaránt alkalmazzák a nyílt feltárással zajló nagy műtéteket, valamint a kulcslyuksebészetnek is hívott minimálisan invazív sebészetet, amikor apró nyíláso(ko)n keresztül vezetnek be kamerát és sebészi eszközöket a szervezetbe. Utóbbira nyílik nagyobb lehetőség ezentúl az Európai Unió támogatása révén a szegedi és a temesvári sebészeti klinikákon.

Prof. dr. Lázár György, a szegedi Sebészeti Klinika tanszékvezetője elmondta: a 2007-2013 közötti időszakra meghirdetett Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a szegedi és a temesvári mellkassebészek szorosabb együttműködése valósulhat meg, a szakemberek átadják egymásnak az operációk során szervezett tapasztalataikat, valamint mindkét ellátóhelyen a műszerezettség fejlesztésére is nyílik lehetőség.

Egy új minimálisan invazív sebészeti torony kerül Szegedre is, amely a speciális vágóeszközön és monitoron túl a mellkas középső részét áttekinteni képes video mediasztinoszkópot is tartalmaz. Ennek az a jelentősége, hogy nagyobb arányban és nagyobb biztonsággal végezhetnek olyan operációkat, ahol a nyílt feltárású műtétek helyett a rövidebb lábadozási idejű, illetve kisebb kockázatú endoszkópos sebészet eszköztárát vethetik be.

Kapcsolódó cikkek:
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
A tüdőrák műtéti kezelése

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top