Petefészekrákban is hatékony lehet az érgátló terápia?

Jelentős előrehaladás történt a petefészekrák kezelésében egy nemzetközi onkológiai konferencián ismertetett eredmények szerint. A legújabb klinikai vizsgálatok megállapításait az amerikai klinikai onkológusok társaságának (ASCO) 47. nemzetközi tanácskozásán tették közzé, amelyet Chicagóban mintegy 30 ezer kutató és gyógyszeripari szakember részvételével tartottak.

Két független tanulmány igazolta a tumorok érellátásának elsorvasztásán alapuló onkológiai terápia hatásosságát, ha kiegészítésként alkalmazták a petefészekrák standard kemoterápiájában. Az egyik klinikai kipróbálás során például 52 százalékos csökkenést értek el a kiújult petefészekrák progressziójában azoknál a nőknél, akik a célzott biológiai kezeléssel kombinálva kaptak platinaalapú kemoterápiát – derül ki az MTI híradásából.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a vizsgálatok során felfigyeltek arra, hogy a petefészek daganatos elváltozása szoros összefüggést mutat egy VEGF nevű növekedési faktor magas koncentrációjú megjelenésével. A növekedésre serkentő fehérje (VEGF) nagy koncentrációjú jelenléte együttjár a betegség rosszabbodásával, a petefészekrák egyik tünetének, a hasi folyadékgyülemnek a kifejlődésével és a betegség rosszabb kimenetelével. Ezek alapján egyértelművé vált, hogy érdemes ebben a kórformában is kipróbálni a speciálisan az érintett fehérjét (VEGF) célzó biológiai terápiát.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrákban is vizsgálják az érgátló kezelést
Petefészekrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Videofilm az érgátlás működéséről

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top