Petefészekrákban is segíthet az érgátló terápia

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek törzskönyvezést megelőző értékelését végző európai bizottság (CHMP) 2011. szeptember 23-án pozitív javaslatot adott a Magyarországon más daganattípusok kezelésében már évek óta alkalmazott, a daganatok érképződését gátló terápia használatára petefészekrák kezelésére a standard kemoterápiával kombinálva. A petefészekrák terápiájában a kóros érképződés gátlása azért számít  ígéretesnek, mivel a daganat növekedése hátterében elsősorban érképződést serkentő növekedési faktor áll.

Az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) jóváhagyása még 2011-ben várható, ami azért bír jelentőséggel, mert a petefészekrák onkológiai kezelési palettája az elmúlt évtizedben semmilyen új terápiás lehetőséggel nem bővült. Az előzetes klinikai vizsgálaton alapuló szakértői jelentés szerint az új kezelési lehetőséget először kemoterápiával együtt adva, azt követően pedig önmagában, maximum 15 hónapon át javasolt majd alkalmazni.

A terápia petefészekrákban való alkalmazását a betegek bevonásával zajlott több, úgynevezett fázis III-as vizsgálat eredménye indokolta. Ezek szerint kimutathatóan hosszabb lett a betegség rosszabbodásáig (a progresszióig) eltelt idő a kezelt a betegcsoportban, s a kemoterápiás kezelés mellékhatásait a kombinált alkalmazás nem befolyásolta jelentősen. Az új terápia majdani bevezetése azért is kaphat figyelmet, mert alkalmazása által megnyújtható a kezelés eddigi alapját képező úgynevezett platina alapú onkológiai terápia utáni platina-mentes időszak, s ez a betegeknek reményt adhat arra, hogy esetükben a hatékony, platina alapú kemoterápiás kezelés újból alkalmazható legyen.

Magyarországon évente 1300 új petefészekrákos beteget fedeznek fel, s a legutóbbi adatok szerint évente közel 700 nő meg is hal ebben a betegségben, tehát nagy az igény egy újabb, hatékony terápiás lehetőség megjelenésére.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Petefészekrákban is vizsgálják az érgátló kezelést
Videofilm az érképződést gátló terápia hatásmechanizmusáról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top