Petefészekrákban is vizsgálják az érgátló kezelést

Pozitív klinikai vizsgálati eredmény látott napvilágot, amely az érgátló célzott biológiai terápia felhasználását vizsgálta platina érzékeny, előzőleg már kezelésen átesett petefészekrákos nők körében. A vizsgálat azt mutatja, hogy a célzott biológiai terápia kemoterápiával együtt adva, majd azt önmagában folytatva a petefészekrákos nők tovább élhetnek betegségük rosszabbodása nélkül.

A petefészek daganata a hatodik leggyakrabban diagnosztizált daganattípus a nők körében, és a nyolcadik leggyakoribb daganatos halálozási ok is egyben. Ez évente mintegy 230 ezer újonnan diagnosztizált esetet és 140 ezer halálozást jelent világszerte. Magyarországon évente mintegy 1300 új petefészek daganatot ismernek fel. Az elsődleges kezelési lehetőség a daganat sebészi eltávolítása, azonban sok esetben a petefészek rákot már csak akkor fedezik fel, amikor áttétek jelentkeznek.

Amint arra a portálunkhoz eljuttatott közlemény kitér, a vizsgálatok során felfigyeltek arra, hogy a petefészek daganatos elváltozása szoros összefüggést mutat egy VEGF nevű növekedési faktor magas koncentrációjú megjelenésével. A növekedésre serkentő fehérje (VEGF) nagy koncentrációjú jelenléte együttjár a betegség rosszabbodásával, a petefészekrák egyik tünetének, a hasi folyadékgyülemnek a kifejlődésével és a betegség rosszabb kimenetelével. Ezek alapján egyértelművé vált, hogy érdemes ebben a kórformában is kipróbálni a speciálisan az érintett fehérjét (VEGF) célzó biológiai terápiát.

Az elmúlt időszakban több klinikai vizsgálatot is végeztek az érújdonképződést-gátló terápia kemoterápiás kombinációjával. A három, összesen több mint 3800 nő bevonásával végzett vizsgálat során kiderült, hogy a célzott terápia hozzáadása a hagyományos kemoterápiához a betegség rosszabbodásáig (progresszióig) eltelt időt statisztikailag kimutatható módon megnövelte. Az első vizsgálat azt mutatta, hogy 39 százalékkal nőtt a valószínűsége annak, hogy a petefészekrákos nők tovább éljenek betegségük rosszabbodása nélkül. Azoknál a nőknél, ahol csak a képalkotó vizsgálatok eredményei alapján határozták meg a betegség rosszabbodását, ott ez az arány 56 százalékra nőtt, ami plusz 6 hónap betegségmentes időszakot jelent számukra. A vizsgálatok során észlelt nemkívánatos mellékhatások megegyeztek a már korábbi vizsgálatok során tapasztaltakkal.

A gyártó ezen eredményekre alapozva forgalomba hozatali engedély iránti kérelmet nyújtott be az Európai Uniónál a vizsgált terápiás lehetőség petefészekrákban történő elsővonalbeli terápiás felhasználását illetően. A szakbizottság várhatóan még 2011-ben meghozza a döntését a kérelemről, hogy elég meggyőzőnek találja-e a kutatási eredményeket.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Videofilm az érgátlás működésérõl

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top