Prosztatarák: a struccok vannak legnagyobb veszélyben

A prosztatarák gyógyítható lenne, ha a férfiak hajlandók lennének rászánni magukat a néhány perces vizsgálatokra akkor is, amikor még nincs semmilyen panaszuk. Ez a nők felelőssége is. A struccpolitika, az orvosi vizsgálat halogatása a komolyabb betegség kialakulásának legfőbb táptalaja. Ha a páciens nem fordul időben szakemberhez, az egyre jobban előrehaladó prosztata megnagyobbodás, vagy a prosztatarák akár már visszafordíthatatlan következményekkel is járhat – s jár is évről-évre sok-sok magyar férfinál.

Prof. dr. Pajor László a Magyar Urológusok Társaságának elnöke egy sajtótájékoztatón beszélt a prosztata kampány fontosságáról. Elmondta többek között, hogy a kampány során a médiával karöltve kell felhívni a veszélyeztetett korosztály, azaz az ötven év feletti férfiak figyelmét arra, hogy éljenek a szűrővizsgálat lehetőségével.

Magyarországon évente a prosztata megnagyobbodás tüneteivel mintegy 400 ezer férfi szorul kezelésre. A probléma nagyságát jelzi, hogy a 30-40 éves férfiak 10-25 százalékát, az 50 év feletti férfiak 50 százalékát, a 70 év felettiek 75 százalékát, a 80 év felettiek 90 százalékát érinti maga az elváltozás. Pajor László megjegyezte: az USA-ban a prosztata kampány hatására 4 százalékkal csökkent azok száma, akik prosztatarákban halnak meg. A 10 milliós Belgiumban pedig évente tízszer annyi prosztataműtétet hajtanak végre, mint Magyarországon.

A prosztatarák lefolyása igen hosszú, sőt hosszú ideig nem okoz tünetet, panaszt és a beteg életminősége sokáig nem romlik. Ugyanakkor előrehaladott stádiumban már okozhat vérvizelést, fájdalmas vizeletürítést, és minden olyan tünetet, amit az igen gyakori, de szerencsére jóindulatú prosztata megnagyobbodás is okoz. Az áttétes stádiumban rendszerint már csontfájdalmak uralják a képet. A kampány értelemszerűen a férfiakat szólítja meg, de igyekszik a nőket is rábírni arra, hogy álljanak a párjuk mellé és bátorítsák őt a vizsgálatok elvégzésére.

K apcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztataszûrés
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Prosztatarák: életmentõ kontrollvizsgálatok
Bodrogi Gyula és Fábry Sándor a prosztatáról

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top