Pszichológiai szelep az emlőrákos nőknek a saját weboldal

Egy szűk körű kutatás szerint azok a mellrákban szenvedő nők, akik saját weboldalt készítettek egészségi állapotukról, kevésbé érezték magukat depressziósnak, pozitívabban gondolkodtak, és jobban értékelték az életet.

Bár a rákos betegeknek régóta jót tesznek a hasonló betegekből és túlélőkből álló támogatói csoportok, a betegeknek így is nehéz tapasztalataikról beszélni családtagjaikkal és barátaikkal. A Journal of Clinical Oncology szaklapban megjelent kutatásban vizsgált weboldalak különösen hasznosnak bizonyultak a nők számára, mert anélkül tudták elmondani történetüket, kifejezni érzéseiket és kommunikálni másokkal, hogy minden alkalommal el kellett volna ismételniük a diagnózissal és kezeléssel kapcsolatos információkat.

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói Annette Stanton pszichológus vezetésével nyolcvannyolc 28 és 76 év közötti nőt kértek fel egy rákkezelő hálózattól. Az alanyok fele saját weboldalt készített, a többiek pedig várólistára kerültek, és hat hónap múlva ők is elindították saját honlapjukat.

A kérdőívek eredményei alapján kiderült, hogy a kutatás első és hatodik hónapjában a weboldalt működtető nők kevésbé érezték magukat depressziósnak, és pozitívabban gondolkodtak, mint a várólistás nők. Nem mutattak ki azonban összefüggést a saját weboldal és a családtagokkal és barátokkal fenntartott kapcsolat erőssége között, és a tevékenység a rákkal kapcsolatos zavaró gondolatokat sem tartotta távol.

Az is kiderült, hogy a hangulat weboldal okozta pozitív változásai jellemzőbbek voltak azokra a nőkre, akik a kutatási időszakban rákkezelésben vettek részt, mint azokra, akik már átestek a rákkezelésen – számolt be a hírről az Magyar Nemzet Online.

Kapcsolódó cikkek:
Népszerű internetes egészségoldalak
Internetes kutakodás az orvosi vizsgálat előtt

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top