Rák és túlsúly: nagyobb kockázatok, rosszabb kilátások

Az elhízás szerepe a daganatok kialakulásában régóta ismert, a túlsúly számos tényező mentén növeli a daganatos betegségek kockázatát, s rontja a kezelhetőséget – olvasható a Klinikai Onkológia című orvosi folyóirat összefoglalójában.

Amint dr. Valtinyi Dorottya, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Klinikai Onkológiai Osztály szakorvosának összefoglalója rávilágít, az elhízás napjainkban szinte robbanásszerűen terjed, elsősorban a jobb gazdasági körülmények között élőknél, de a fiatalok között is. Az elhízás növekedésével fokozódik a daganatok előfordulásának rizikója szinte minden daganattípusnál.

Az elhízott betegeknél fellépő daganatok prognózisa rossz, ezért a korai felismerés, beleértve a szűrővizsgálatokat is, ebben a populációban különösen fontos. Ennek ellenére, éppen az érintettek részvétele a szűrésben, elsősorban a nőknél, igen alacsony. A diagnosztikában és a terápiában az elhízás miatt egyedi szempontokat is figyelembe kell venni, amelyek hátterében főleg a zsír tömege, elhelyezkedése, összetétele és az ezzel összefüggő farmakokinetikai (a gyógyszerek felszívódására, hatásosságára is hatással lévő) változások jelentkeznek. A problémákat fokozzák az elhízással gyakran társuló, önmagukban is súlyos betegségek – állapítja meg Valtinyi Dorottya.

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top