Szakkiállítás a sztómával élőknek

Harmadik alkalommal rendezik meg a Sztómaexpót: 2014. szeptember 12. 11-16 óra között Budapesten, a XI. kerület Szent Gellért tér 1. szám alá várják a sztómával élőket és hozzátartozóikat.

Amint a szervező Van Holnap! Zsákos Alapítvány fogalmaz, idehaza a sztóma – vagyis a mesterséges végbélnyílás hason történő kialakítása – még ma is tabunak számít. Sok sztómaviselő nehezen éli meg a változást, bezárkózik, nehezen, vagy egyáltalán nem talál vissza a megszokott mindennapokhoz, pedig a sztómások is élhetnek teljes életet, csak meg kell találniuk új önmagukat.

A Sztómaexpó célja, hogy az érdeklődők megfelelő információkhoz juthassanak a sztómával, a sztómás élettel kapcsolatban. A már régóta sztómával élők megismerhetnek újabb segédeszközöket, a leendő sztómaviselők és hozzátartozók összebarátkozhatnak a sztómaeszközökkel, mintacsomagot is igényelhetnek, ami segít a felkészülésben.

Bár a mai sztómazsákok már modernek, könnyen használhatók, azért eleinte vannak nehézségek. Ha ezeken túljut a sztómaviselő, megtalálja a számára legmegfelelőbb eszközöket, ápolószereket, rájön a saját praktikáira, akkor minden könnyebbé válhat, visszatérhet a munkájához, sportolhat, úszhat, eljárhat szórakozni, sőt nők még gyermeket is vállalhatnak, ha nincs más problémájuk. Fontos, hogy minél több szó essen erről az állapotról, hogy az emberek tudják mit jelent ez, mi változik, hogyan lehet így élni. Ne legyen titok, szégyen, hiszen a sztóma esélyt jelent, hogy az érintettek láthassák felnőni a gyerekeiket.

Program:
– Sztómaterápiás szaktanácsadás
– Dietetikai tanácsadás és szaktanácsadás
– Pszichológiai tanácsadás daganatos betegeknek és hozzátartozóiknak
– Segédeszköz és ápolóeszköz bemutató
– Könyvvásár
– Beszélgető sarok: Szent János Kórház ILCO Klub

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top