Szinte teljes lesz jövőre a cigitilalom

Valamennyi vendéglátó-egységben, munkahelyen, intézményben, de még a vonatokon is tilos lesz rágyújtani januárt elsejétől. Áprilistól a szabályszegők büntetésre számíthatnak.

Keservesre fordulnak a dohányosok mindennapjai januártól, a törvényalkotók ugyanis alaposan megnehezítették, hogy azt követően hódoljanak káros szenvedélyüknek. A legtöbb zárt, közforgalmú helyen tilos lesz rágyújtani és a szabadban sem lehet mindenütt. Tiltott lesz jövőre a füstölgés a kocsmákban, az éttermekben, a szórakozóhelyeken, a munkahelyeken, a közintézményekben, a vonatokon, s ezekben kijelölt dohányzóhelyet sem lehet létrehozni. A hamarosan életbe lépő szabályokról a bama.hu internetes hírportál közölt összeállítást.

A buszmegállókban, a gyalogosok által használt aluljárókban, a játszótereken és azok ötméteres körzetében szintén nem lehet dohányozni, az iskolákban, kórházakban, gyermekjóléti intézményekben az udvaron sem.

A kerthelyiségekben és a szabadtéri szórakozóhelyeken ugyanakkor ez nem lesz alapesetben tilos, az önkormányzatok helyi rendeletben viszont korlátozhatják a dohányzást a közterületeken is, így például ott is, ahol vendéglátóhelyek teraszai is működnek. A szabályozás megszegőit 30 ezer forintra büntethetik a népegészségügyi szolgálat és a fogyasztóvédelem munkatársai, illetve közterületen a közterület-felügyelők.

Az előzetes várakozás szerint a kocsmákban lesz a legnehezebb betartatni a szabályt. Az egységekben a dohányzó vendéget és a tulajdonost vagy az üzletvezetőt is megbüntethetik. Utóbbiakat akkor nem, ha bizonyíthatóan mindent megtettek, hogy ne dohányozzon bent senki: kitették a figyelmeztető táblát és a cigarettázó vendéget felszólították arra, hogy nem szabad rágyújtani.

– A törvény szerint a türelmi időszak áprilisig tart, addig csak figyelmeztetni lehet a szabályszegőket, utána már bírság kiszabására is van lehetőség – nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Pinckerné Dr. Kassay Veronika megyei tisztifőorvos. – Biztos vagyok benne, hogy sor kerül ellenőrzésekre, az ezzel kapcsolatos egységes szakmai útmutatót decemberben, továbbképzésen ismerik meg kollégáim. Az intézmények esetében eddig azt tapasztaltuk, hogy igyekeznek nagyon is komolyan venni a tilalmakat, s megítélésem szerint a magánszemélyek esetében is lesz visszatartó hatása a kiszabható egészségvédelmi bírságnak.

Füstmentes éjjel

A nemzetközi „Ne gyújts rá” mozgalom idei világnapjához kapcsolódó pécsi rendezvényhez a megyei kormányhivatal népegészségügyi szerve is csatlakozott. Egy pécsi vendéglátós ötleteként az elmúlt hétvégén „Egy éjszaka cigi nélkül” elnevezésű rendezvényt tartottak egy klubban. A kezdeményezés célja az volt, hogy a szórakozni vágyók kipróbálhassák, hogy milyen egészséges, füstmentes légkörben szórakozni. Az éjszaka során a bár egész területén tilos volt a dohányzás. A népegészségügy munkatársai szén-monoxid-méréseket végeztek a helyszínen, s tájékoztatták az érdeklődőket a leszokási lehetőségekről. Az a vendég, akinél a CO-érték a normál határon belül maradt, húsz százalék kedvezményt kapott a számlájából.

Hol lehet büntetlenül?

Január elsejét követően tulajdonképpen csak odahaza, valamint az utcán (ahol az egyébként nem tilos) lehet büntetlenül dohányozni. A kocsmákból, az éttermekből, a munkahelyekről ki kell menni, ha valaki rá akar gyújtani. Ezt alapesetben ott is a bejárattól öt méterrel távolabb lehet megtenni, kivéve, ahol ez fizikailag megoldhatatlan. Zárt térben a dohányzás a hotelek szivarszobáiban megengedett, de ezekbe a helyiségekbe nem lehet ételt, italt felszolgálni és a pincért sem lehet behívni. Kijelölt helyen szabad a dohányzás a börtönökben és pszichiátriai intézetekben is.

Kapcsolódó cikkek:
Vakságot is okozhat a dohányzás
A nemdohányzók szerint szükséges a dohányzás korlátozása
Dohányzás: nemcsak tüdőrákot, mellrákot is kiválthat
A kora reggeli dohányosoknál még nagyobb a rák kockázata
Inkább 2 kiló, mint 20 cigi
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
Dohányosok az onkológiákon
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
Nemdohányzók Világnapja: tragikus hazai tények

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top