Sztárok a tüdőrák ellen

Zenészek, színészek, sportolók is csatlakoznak ahhoz a budapesti figyelemfelhívó akcióhoz, amely keretében az évente mintegy 8 ezer halálos áldozatot követelő tüdőrák megelőzésére, az időbeni felismerésre és a jelenleg elérhető legmodernebb gyógyítási módszerekre hívják fel a figyelmet.

Szeptember 15-én, szombaton 9 órától gyülekeznek a résztvevők Budapesten, a Normafánál található Anna réten, ahol egy könnyed családi nap keretében nagyon sok információt tudhatnak meg a tüdőrákról. A rendezvényre egyaránt várnak betegeket, hozzátartozókat, s olyan egészségeseket, akik fontosnak tartják azt, hogy esélyt adjanak önmaguknak a súlyos betegség elkerülésére.

Az ismeretterjesztés mellett különféle egészségügyi szűrővizsgálatokat és szórakoztató programokat is kínáló rendezvényhez az RTL Klub Barátok közt című sorozatának szereplői, valamint Dévényi Tibor, D. Tóth Krisztina, Csonka András, Farkas Bertalan, Kalocsai Krisztián, Nagy Sándor, Karda Bea, Kautczky Armand, Rakonczai Imre, Rakonczai Viktor és még sokan mások is csatlakoznak.

A leghatékonyabb módszer a tüdőrákkal járó szenvedések elkerülésére: a megelőzés. Ez az esetek többségében sokkal egyszerűbb mint sokan gondolnák: a dohányzás mellőzése. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy rákkeltő méreganyagok százai sorvasszák folyamatosan a szervezetet, s tegyék évről-évre fogékonyabbá a kóros sejtburjánzásra.

Ha már bekövetkezett a baj, a legfontosabb, hogy azt minél hamarabb felismerjék, s kezeljék. A tumorral szemben bevethető kezelések tárháza ma sokkal kiterjedtebb mint korábban. A célzott biológiai terápiák például a kiterjedt stádiumú, előrehaladott nem kissejtes tüdőrákok egy részének kezelését is lehetővé teszik. Az eddigi eredmények azzal kecsegtetnek, hogy az előrehaladott stádiumú tüdőrákok esetében a betegek egy részénél elérhetővé válik a daganat felismerését követően az eddiginél hosszabb, jó életminőséget biztosító élet. Hatásmechanizmusuk alapján, megkülönböztethető a sejtek felszínén lévő növekedési receptorokat célzó, illetve a daganatos érképződés gátlásával ható gyógyszereket, amelyek új távlatokat nyithatnak meg a tüdőrákos betegek kezelésében.

Kapcsolódó cikkek:
Részletes információk a tüdőrákról
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
Dohányzás: 19 percenként egy halott
A light cigi is erős méreg

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top