Tévéműsorban derült ki a riporter mellrákja

Amerikában mindenki megmozdul, igazi népmozgalommá vált az emlőrákszűrés. Az egyik legnézettebb reggeli műsor egyik tematikus adásában egy szűrőbuszon vettek részt mammográfián. Az egyik riporternő is vállalta a vizsgálatot, s ez – mint utólag kiderült – megmentette az életét.

Amikor Amy Robach, az ABC amerikai televízó-csatorna Jó reggelt, Amerika című műsorának riportere beleegyezett, hogy élő adásban, több millió néző előtt csináltat mammográfiát a mellrákellenes hónap apropóján, még nem gondolta, hogy ez menti meg az életét. Erről ő maga ír az ABC honlapján.

Amint arról az Index is beszámolt, maga Amy Robach jelentette be, hogy az október elsejei vizsgálat, ami egyébként az első ilyen volt életében, korai fázisban lévő mellrákot mutatott ki. A riporternőn november 14-én végeznek dupla masztektómiát és helyreállító műtétet.

A riporternő azt mondta: mivel idén negyven éves, és eddig mindig kibújt a vizsgálat alól, azért is vállalta el az élő adást, hogy bátorítsa azokat a nőket, akik szintén kerülik a mammográfiát. “Ha a munkatársaim nem győznek meg, hogy ez az élő tévéadás életeket menthet, akkor a saját életemet se tudtam volna megmenteni” – írja.

A történet angol nyelven az ABC tévécsatorna honlapján nézhető meg.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Van okostelefonja? Használja az emlő önvizsgálatához!
Hogyan vesznek mintát a mammográfia után?
A mammográfiának köszönhetem, hogy a családommal lehetek
Ne engedjük az emlődaganatokat megnőni!
Emlõrák és BRCA gének: mennyiben örökölhetõ a rákbetegség?

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top