Tüdőrák: műtét a kulcslyukon át

Az Országos Onkológiai Intézet újonnan épült Daganatsebészeti Centruma immár teljes szakmai repertoárral működik. A korszerű emlősebészeti, urológiai, máj, hasnyálmirigy, valamint colorectalis műtéteken kívül olyan mellkas sebészeti beavatkozásokat is végeznek heti rendszerességgel, amely a szervezet minimális megterhelésével járó módszerrel távolítja el a tüdőből a rákos daganatot. 

A mellkassebészetben a “kulcslyuk” sebészet módszerének lényege, hogy kis nyíláson és lyukakon keresztül, videokamera és speciális eszközök segítségével végzik el azt a műtétet, amely hagyományosan csak 20-25 cm-es metszés alkalmazásával és a bordák szétfeszítésével kivitelezhető. A videothoracoscopos eljárást korábban is alkalmazták mellkasi betegségek esetén, de rutinszerű alkalmazásának gátat szabott a módszer jelentős költségigénye.

A beavatkozás előnye: kevesebb fájdalom, rövidebb kórházi kezelés, kisebb vérvesztés, az immunrendszer minimális károsodása, nagyobb gyógyulási esély. A magasabb költségekkel szembe állítható, hogy a beteg kevesebb ideig szorul kórházi kezelésre, hamarabb vissza tud térni munkájához, így összességében az egészségbiztosító számára valószínűleg nem drágább a “kulcslyuk” sebészet, mint a hagyományos – áll az Országos Onkológiai Intézet közleményében.

Kapcsolódó cikkek:
Sok változást hoz a személyre szabott orvoslás
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
CT-vel hamarabb megtalálják a tüdőrákot
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top