Új magyarázat a daganatok érellátásának növekedésére

Forrás: nibib.nih.gov

Egy új rákgyógyszer kifejlesztése felé tett első, ígéretes lépés – így kommentálta az American Journal of Pathology a magyar kutatók felfedezését, amelyről a napokban jelent meg közlemény a neves amerikai szaklapban. „Egy nagyobb kutatási projekt keretében az érképződés, az érosztódás egy új mechanizmusára lettünk figyelmesek” – mondta Dr. Paku Sándor, a közlemény első szerzője, a Semmelweis Egyetem I. számú Patológiai és Rákkutató Intézetének tudományos főmunkatársa.

Márpedig az erek osztódása fontos kérdés a daganat növekedése szempontjából, hiszen az osztódással nő a tumort tápláló felszín. Eddig azt feltételezték, hogy valamilyen erő összenyomja az ér két oldalát és ezért történik meg az osztódás. A kötőszövetben azonban valójában nincs ilyen erő, tehát más megoldást kellett keresni – magyarázza Dr. Paku Sándor.

A magyar kutatócsoport által felismert teljesen új mechanizmus lényege a következő: az ereket bélelő endotél sejtek nyúlványokat bocsájtanak az ér belseje felé, majd hidakat képeznek az ér két fala között. A hidat képező sejt az éren kívül, a kötőszövetben található kollagén kötegek közül egyhez hozzátapad és a hídban létrejövő összehúzó erő segítségével a kollagén köteget átviszi az ér belsején. Ezzel megnyílik az út az ér belseje felé a kötőszöveti sejtek előtt, amelyek új kötőszövetet termelnek. Így a kötőszövetes oszlop olyannyira megnagyobbodik, hogy elosztja kétfelé az eret. Egy ilyen ér elosztódása mindössze néhány óra alatt lezajlik, máris új felszínt biztosítva a daganat további növekedésének.

És, hogy miért vezethet a mechanizmus ismerete akár egy új rákgyógyszer kifejlesztéséhez? Ha például sikerül megakadályozni, hogy az endotél sejt a kollagénhez tapadjon, akkor máris elkerülhető az osztódás. Ha pedig meg lehet állítani az erek osztódását, akkor kevesebb tápanyag jut el a tumor sejtekhez, így a daganat növekedése lassul.

Forrás: Semmelweis Hírek

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top