Új, nagy értékű beruházás az emlőrák szűrésére Szegeden

Tovább javul a kóros elváltozások felismerése, így az emlőrák korai diagnosztizálásának lehetősége Szegeden, az egyetemi klinikai központban üzembe helyezett két új digitális mammográf segítségével.

Egy új digitális mammográfot telepítettek a szegedi rendelőintézetben lévő szűrőállomásra, egy másik, stereotaxiával rendelkező digitális mammográfiás berendezést pedig a Pathologiai Intézetben működő emlődiagnosztikai egységbe. Amint arról a HáziPatika.com cikke beszámol, az új gépeknek köszönhetően tovább nő a rákmegelőző állapotok, valamint a kóros elváltozások felfedezésének aránya és az eddig alkalmazott filmes megoldást felváltja a modern, digitális képmegjelenítés.

Az emlő összenyomására (kompressziójára) ugyan itt is szükség van és továbbra is röntgensugárzást használ a módszer, azonban 25 %-kal csökken a sugárterhelés, egyrészt a detektorok érzékenységének, másrészt az utólagos számítógépes képfeldolgozás lehetőségének köszönhetően. Ennek segítségével ugyanis a kisebb expozíciós hibákat ki lehet küszöbölni, így a felvételek ismétlése elkerülhető. A mammográffal végzett mintavételek a korábbihoz képest gyorsabban és pontosabban végezhetők el.

Az emlőráknál – mint a legtöbb tumornál – a terápia eredménye annál hatékonyabb lehet, minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget. Tudományosan bizonyított, hogy a 40 év feletti korosztályban a mammográfia jelenleg az a vizsgáló módszer, amely a legnagyobb pontossággal alkalmas az emlődaganatok korai felfedezésére, a szűrésre. Ezért nagyon fontos, hogy az érintett korú panaszmentes nők éljenek a lehetőséggel és járjanak rendszeresen, 2 évente mammográfiás szűrésre.

Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, ezért a betegek sokszor nem fordulnak azonnal orvoshoz. Van az emlőráknak továbbá olyan formája is, amikor az emlőben csomó nem tapintható, a rákos betegség emlőgyulladás formájában jelentkezik. Mindenkinek tanácsos tehát az orvost haladéktalanul felkeresni, akkor is, ha nem érez fájdalmat, de az emlőben csomót tapint, az emlőbimbó behúzódik, az emlő bőrén behúzódást észlel, az emlőbimbón ekcémának tűnő elváltozás jelent meg, az emlő bőre – az ellenoldalihoz képest – duzzadttá, keménnyé, illetve pirossá válik, az emlőbimbóból véres váladékozást észlel, a hónaljban csomót tapint.

Annak ellenére, hogy a rosszindulatú emlődaganatok döntő többsége idősebb korban jelentkezik, emlőrák 40 éves kor alatt is előfordulhat, ezért a fenti tünetek esetén mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni.

Kapcsolódó cikkek:
Egyszer nanotechnológia is segítheti az emlőrák korai felismerését
Az emlőrák célzott biológiai kezelései
Az Európai Bizottság támogatja az áttétes emlőrák célzott kezelését
Mellrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Célzott biológiai terápiák a rákgyógyításban
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top