Vannak fertőzések, amelyek rákot okozhatnak?

A fertőző betegségek és a rák összefüggéseiről, valamint a daganatos betegség pszichológiai vonatkozásairól is szó esik azon az egészségnapon, amelyet április 15-én Siófokon rendeznek.

A délelőtt 11 órakor megkezdődő programon kora délután több orvosi előadás is elhangzik. 13 órától dr. Fóti Magdolna, a siófoki pszichiátriai gondozó főorvosa a test, a lélek és a daganatos betegség összefüggéseiről beszél, dr. Kiss Gabriella, a regionális tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályának orvosa a fertőző megbetegedések rákkeltő szerepéről értekezik, majd dr. Pupp Antónia bőrgyógyász a napozás veszélyeiről és ártalmairól tart előadást.

Ingyenes szűrővizsgálatok, egészségi állapot felmérés (testtömegindex, testzsírszázalék, vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint mérés, vizeletvizsgálat, CO-szint mérés, bőrgyógyászati anyajegyszűrés 15-17 óra között, számítógépes mozgásszervi állapotfelmérés), valamint személyre szabott orvosi, táplálkozási, életvezetési tanácsadás is várja a résztvevőket egészen 18 óráig.

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a rákmegelőző állapotra, rákbetegségre utaló jelek, tünetek, panaszok figyelmen kívül hagyása, a betegségtől való félelem általános emberi reakció, ezért ezeknek az oktatását nem lehet elég korán kezdeni. A korai felismerés különösen fontos azoknál az embereknél, akik életvitelük, foglalkozásuk, környezetük, családi hajlamuk, társadalmi, gazdasági helyzetük miatt veszélyeztetettek.

Az egészségnapnak 2010. április 15-én Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ ad otthont.

Kapcsolódó cikkek:
Szûrõvizsgálatok
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Az orvos csak úgy segíthet, ha találkozunk vele
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtõl

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top