A vastagbél- és végbélrák kezelése

A kezelés főként a tumor méretétől, helyétől és kiterjedésétől, valamint a beteg általános egészségi állapotától függ. A beteg kezelését szakorvosok csoportja végzi, mely magában foglalhat gasztroenterológust, sebészt, klinikai onkológust és radiológus-onkológust. Törekedni kell, hogy a kezelést olyan onkológiai osztályon végezzék, ahol a kezelés valamennyi feltétele adott a legkorszerűbb gyógyításhoz. A kezelés kezdetekor igen nagy jelentőséggel bír a betegség kiterjedtségének megállapítása. Ez alapján dönthető el a műtét előtti gyógyszeres vagy sugárterápia alkalmazásának szükségessége, illetve fogalmazható meg a műtéti indikáció.

A betegség kiterjedtségének megállapításakor az alábbi stádiumbeosztást használják:

0. stádium 0. stádium: nagyon korai a rák, csak a vastagbél és a végbél legbelső rétegeit érinti.
1. stádium 1. stádium: a daganat már a vastagbél és a végbél belső falának nagyobb hányadát beszűri.
2. stádium 2. stádium: a folyamat már a környező szövetekre is kiterjed, de a nyirokcsomókat még nem érinti.
3. stádium 3. stádium: a daganat már a közeli nyirokcsomókba terjed, de más szervet még nem érint.
4. stádium 4. stádium: az elváltozás a test más szerveit is érinti. Leggyakrabban a májba és/vagy a tüdőbe ad áttétet.
Műtét
Műtét

Felismert betegség esetén a kezelőorvos felállítja a kezelés módját és menetét. A vastagbél- és végbélrákok esetében ma is a leggyakrabban alkalmazott módszer a sebészi kezelés, vagyis a daganatos bélszakasz eltávolítása. A betegség végleges ellátásához feltétlen szükséges a sikeres műtéti beavatkozás, mely során eltávolításra kerül az elsődleges daganat valamint az esetleges áttét is. Erre azért is van szükség, mert a daganat növekedése során elzárhatja a beleket, vérzést okozhat.

Sugárterápiát főleg a végbélrák kezelésében alkalmaznak a műtétet megelőzően. A végbélrák kombinált sugár- és kemoterápiával kezelhető sikeresen.

A sikeres műtétet követően a betegség kiterjedtségének függvényében a kezelés elengedhetetlen részét képezheti a gyógyszeres kezelés, ami lehet: kemoterápia, biológiai terápia alkalmazása.

Kemoterápia
Kemoterápia

A kemoterápiás kezelés a rákos sejtek daganatellenes gyógyszerekkel történő elölésére irányul. Manapság a leggyakrabban alkalmazott kezelési mód. A kemoterápia során beadott gyógyszerek (legtöbbször injekció formájában a közvetlenül a vénába adják, de vannak már szájon át szedhető daganatellenes gyógyszerek is) a gyorsan szaporodó sejtekre hatnak, a sejtek osztódásának különbözőszakaszaiban. Hatékonyságuk azonban nemcsak a rákos sejtek ellen nyilvánul meg, hanem a gyorsan osztódó sejteken is, mint pl. a szájnyálkahártya, bélnyálkahártya sejtjei, szőrtüszők, vérsejtek. Ebből adódnak a kezelés során tapasztalható mellékhatások is: hajhullás, kopaszság, fehérvérsejt-szám csökkenése. Előfordulhatnak egyéb mellékhatások is: fáradékonyság, hányinger, hányás, allergiás reakciók, hasmenés. Miután abbahagyják a kemoterápiát, ezek a mellékhatások megszűnnek. A betegség kezelése utáni ellenőrző vizsgálatokat a kezelőorvossal kell egyeztetni!

Napjainkban új gyógyszeres lehetőségek, az ún. biológiai válaszmódosító szerek alkalmazása.

A daganatos sejt fennmaradásához táplálékra van szükség. Ehhez a daganat saját vérellátást fejleszt ki. Az angiogenezist gátló gyógyszer a ráksejtek vérellátásának kifejlődését gátolja meg.

Érképződés gátlás
Érképződés gátlás

Erről bővebb információ az Érgátlással a daganatok ellen fejezetben olvasható.

Top