Epidemiológia

A rák nem egyszerűen egy betegség, hanem sokféle betegség gyűjtőneve.

A hasonlóságok ellenére a rák különböző típusai tulajdonságaiban, előfordulási helyükben, gyakoriságukban eltérnek egymástól.

A férfiakban a leggyakoribb három daganattípus:

  • Tüdőrák
  • Vastag-és végbélrák
  • Prosztatarák

Nőkben az első három helyen az alábbi daganattípusok szerepelnek:

  • Emlőrák
  • Vastag-és végbélrák
  • Tüdőrák
A vastag- és a végbél
A vastag- és a végbél

A vastagbél az emésztőrendszer utolsó szakaszát képezi, teljes hossza kb. 130-150 cm, átlagos átmérője 5-6 cm. Kezdeti szakaszán található a vakbél (ezen helyezkedik el a féregnyúlvány), a vakbélbe nyílik a vékonybél. A vastagbél részei: a felszálló, a haránt, a leszálló vastagbél szakasz, majd az S-alakú szigmabél, utolsó szakasza pedig a végbél.

A vastagbélben kialakuló daganatot vastagbélráknak, a végbélben kialakulót végbélráknak nevezzük. A mindkét szervet érintő daganatos elváltozást kolorektális ráknak hívják.

A vastagbél rákok 75-80%-a az utolsó, 60 cm-es szakaszon alakul ki, 20-25 százaléka pedig a vastagbél többi szakaszán.

A vastag és végbél daganat előfordulása világszerte emelkedő gyakoriságot mutat. Különösen megmutatkozik ez a világ gazdaságilag fejlett országaiban. Statisztikai adatok szerint napjainkban átlagosan 20 emberből 1 szenved vastag- és végbél daganatban. Az összes daganatos megbetegedéseknek pedig közel 15%-a vastag- és végbél daganat. A betegség 5 éves túlélése annak stádiuma szerint különböző: 10% és 80% között mozog. Az 5 éves túlélés azonban országonként is nagy különbséget mutathat.

A vastagbél daganatok előfordulása hazánkban is fokozatosan emelkedő tendenciát mutat. 2005-ben Magyarországon több mint 9000 új vastag- és végbél daganat került igazolásra. Az e betegség következtében meghaltak száma pedig közel 5000 évente.

Top