Rizikófaktorok

A vastag-és végbélrák kialakulásának oka ma még pontosan nem ismert, de számos tényező van, amely növeli a kialakulásának kockázatát.

Életkor: az 50. év felett a leggyakoribb a daganat előfordulásának a kockázata. Hangsúlyoznunk kell azonban, hogy ez a rákfajta előfordulhat fiatalabb életkorban is.

Családi halmozódás: ha a családban korábban előfordult már vastag- és/vagy végbélrák feltétlenül szükséges az odafigyelés. A kialakulásának kockázata 2-3-szor nagyobb, ha a betegség elsőfokú rokonnál fordult elő. Meg kell jegyezni, hogy itt a családban elfogadott táplálkozási szokásoknak is szerepe lehet, nemcsak a genetikai háttérnek. Akkor is nagyobb a veszélyeztetettség, ha a betegnél korábban már diagnosztizáltak méh-, méhnyak- vagy emlőrákot. Azoknál a betegeknél is nagyobb az újbóli kialakulás kockázata, akiknek már volt vastag- és végbélrákjuk.

Táplálkozás: Összefüggés van a magas zsír-, koleszterin, fehérje és kalóriatartalmú ételek fogyasztása valamint a vastagbél és végbélrák kialakulás kockázata között. Figyeljünk oda, hogy kevesebb vörös húst, telítetlen zsírsavat tartalmazó ételt fogyasszunk, ugyanakkor igyekezzünk több növényi rostot tartalmazó ételt, zöldséget, gyümölcsöt beiktatni táplálkozási szokásaink közé.

Polipok: A polipok a vastagbél és a végbél belső falából kinövő jóindulatú képződmények, melyek évek múlva rosszindulatúvá válhatnak.

Megelőzés
Megelőzés

A polip tulajdonképpen egy rákmegelőző állapot, melyet ha időben felfedeznek és eltávolítanak, a betegség gyógyítható. Amennyiben egyidőben akár több száz polipot is diagnosztizálnak a vastag-és végbélben, familiáris polipózisról beszélünk. Kezelés nélkül ez az állapot csaknem biztosan rosszindulatúvá válik.

Colitis ulcerosa: a vastagbél krónikus, gyulladásos megbetegedése, mely növeli a fent említett rák kialakulásának kockázatát.

Ma még nem tudjuk a betegség kialakulását megelőzni, de a testmozgás, a csökkentett dohányzás és alkoholfogyasztás, egyes gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása (pl. aszpirin) hozzásegíthetnek a megelőzéshez.

Top