Vége: Magyarországon is betiltják a dohányzást

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság támogatja a dohányzás zárt helyekről való teljes kitiltásról szóló jogszabálytervezetet – jelentette ki Szócska Miklós államtitkár és Heintz Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője, az egészségügyi bizottság tagja. A dokumentum hamarosan a Parlament elé kerülhet.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta: minden ötödik haláleset az aktív vagy passzív dohányzásra vezethető vissza. A statisztikai adatokból egyértelműen látható, hogy a dohányzás a magyarországi népegészségügyi katasztrófahelyzetnek és egyúttal a magyar népesség fogyásának egyik legfontosabb okozója.

Amint a kormany.hu beszámolójából kiderül, az államtitkár kiemelte: a dohányzás az elvesztett életévek mellett mérhetetlen gazdasági veszteségeket is okoz, Magyarország nemzeti össztermékének (GDP) 1,5-2%-a vész el évente a dohányzás miatt. Közgazdasági elemzések azt bizonyítják, hogy a dohányzás okozta közvetlen és közvetett költségek jelentősen meghaladják a dohányzásból származó jövedelmeket.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság ezért egyetért a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását kezdeményező önálló képviselői indítvánnyal, amelynek értelmében a jövőben zárt légtérben minden nyilvános helyen tilos lesz a dohányzás. Nem vagyunk tehetetlenek: a szabályozás olcsó és a nemzetközi tapasztalatok bizonyítják, hogy egy éven belül nagyon komoly “egészségnyereség” volt megfigyelhető ott, ahol hasonló szabályozást bevezettek – mondta az államtitkár.

A törvény a beterjesztők szándéka szerint már idén júliusban hatályba léphet, a szabályokat megszegők bírságaiból befolyt összeget pedig kizárólag egészségügyi célra fogják fordítani, 10 százalékát pedig célzottan a dohányzás elleni küzdelemmel foglalkozó szervezetek kaphatják meg.

Szócska Miklós hangsúlyozta: a dohányzás tilalma Írországtól Szlovéniáig sehol a világon nem csökkentette a vendéglátóipar bevételét, ez Magyarországon sem várható.

Kapcsolódó cikkek:
A cigaretta a tüdõn túl a szájat, a fogakat is tönkreteszi
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nõbeteg
Fogy a levegõ a dohányosok körül
Mindenféle füst megviseli a tüdõt
Mi okozza a tüdõrákot?
Dohányosok az onkológiákon

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top