Veserákban is hatásos az érgátló terápia

A daganatok kóros érnövekedését gátló terápia a vastagbélrákos, végbélrákos, tüdőrákban szenvedő és emlőrákos betegek után veserákban is igazolta hatásosságát, ezért az eljárást az Európai Unióban – így Magyarországon is – törzskönyvezték. Ez azt jelenti: a terápia egyes vesesejtes rákban szenvedő betegeknél immár hazánkban is alkalmazható a klinikai gyakorlatban.

A világos sejtes veserákokra jellemző, hogy ezekben a tumorokban egy génmutáció (genetikai hiba az örökítő anyagban) révén olyan molekulák szaporodnak fel, amelyek elősegítik a daganat vérellátását, ezáltal serkentik a tumor növekedését és áttétképző hajlamát. Ezt a mechanizmust kihasználva jutottak arra az eredményre a kutatók, hogy az érgátlást célzó kezelés az áttétes vastagbélrák és végbélrák, illetve egyes emlő- és tüdőtumorok terápiája mellett a veserákban is bevethető.

Az előrehaladott stádiumban lévő, azaz műtéttel nem eltávolítható, vagy már más szerv(ek)be áttéteket adó veserák a korábban alkalmazott kemoterápiás kezelésekkel szemben igen ellenálló, ebből következően ezeket a gyakorlatban nem, vagy csak alig alkalmazzák. Napjainkig a legkiterjedtebben alkalmazott kezelés az úgynevezett immunterápia, amely révén elsősorban a szervezet daganatellenes immunválaszát igyekeznek fokozni.

Időt nyerhetnek a veserákos betegek

Az érgátlást (angiogenezist) célzó terápiát a vesesejtes rákban szenvedő betegek közül azok kaphatják, akik esetében a daganat már helyileg előrehaladott vagy áttétes stádiumban van. Számukra a kezelést a veserákban jelenleg alkalmazott immunterápiával (alfa-interferonnal) kombinálva kéthetente, vénán keresztül adagolva, első választásként vethetik be az onkológusok. Ez azt jelenti, hogy azoknál alkalmazható a terápia, akik még semmilyen kemoterápiás kezelésben nem részesültek veserákos betegségük miatt.

Egy nagy nemzetközi klinikai vizsgálat eredményei szerint az érképződés gátló kezeléssel kiegészített immunterápia mintegy kétszeresére nyújtja a daganat további növekedéséig eltelt időtartamot, vagyis a betegek kétszer annyi ideig élhetnek anélkül, hogy a daganatuk állapota rosszabbodna, bekövetkezne a progresszió. Mindemellett ez idő alatt a betegek életminősége sem romlik. Ugyan az előrehaladott stádium miatt végső gyógyulást nem eredményez a terápia, az onkológusok jelentősnek tartják az előrelépést, mivel egy olyan daganattípusról van szó, amelynek kezelési lehetőségei a korábbiakban erősen korlátozottak voltak.

Méltányossági elbírálás szükséges

A kezelést az Európai Unióban 2007 decemberében törzskönyvezték az előrehaladott stádiumban lévő világos sejtes veserákban szenvedő betegek számára. Azok a magyar betegek, akiknél kezelőorvosuk megítélése alapján valószínűsíthető a terápia eredményessége, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár méltányossági eljárása nyomán juthatnak hozzá térítésmentesen a gyógyszerhez.

Kapcsolódó cikkek:
Részletes információk a veserákról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Méltányosságból finanszírozott kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top