50 éves küzdelem a dohányzás ellen

Éppen fél évszázados a dohányzás ellenes harc, s bár a füstölés a világ számos részén egyre kevésbé népszerű, a dohányzók száma összességében még mindig növekszik. Míg 1980-ban 721 millióan dohányoztak naponta, 2012-ben ez a szám már 967 millió volt – mutat rá egy új amerikai tanulmány. Magyarországon felmérések szerint csökkent a naponta rágyújtók száma.

Az emelkedést a népességnövekedés számlájára írják a kutatók. Mivel a Föld népessége az elmúlt fél évszázadban több mint kétszeresére, 7 milliárdra nőtt, egyszerűen több ember van, aki rászokhat a dohányzásra – írja a BBC News nyomán az MTI az Amerikai Orvostudományi Társaság lapjában (JAMA) publikált tanulmányt ismertetve. A tanulmányt – több más kutatási eredménnyel együtt – annak az amerikai tisztifőorvosi jelentésnek az 50. évfordulójához időzítették, amely egyértelműen megállapította, hogy a dohányzás betegséghez és halálhoz vezethet, elindítva dohányzásellenes intézkedések sorozatát.

A Washingtoni Egyetem 187 ország adatait feldolgozó tanulmánya szerint számos nagy országban, köztük Bangladesben, Kínában és Oroszországban is egyre többen dohányoznak. Globális szinten azonban csökkent a dohányzók aránya. Míg 1980-ban még a férfiak 41, a nők 10 százaléka dohányzott napi rendszerességgel, addig ez az arány mára a férfiaknál 31, a nőknél pedig 6 százalékra csökkent.

A dohányzási “toplista” csúcsát Kelet-Timor foglalja el, ahol a népesség 61 százaléka dohányzik. A legkisebb az arány Antigua és Barbuda szigetállamában, ahol a lakosság csupán 5 százaléka dohányzik. Oroszországban, Indonéziában és Örményországban a férfiak több mint fele, Chilében, Franciaországban és Görögországban pedig négy nőből egy dohányzik. Míg globálisan 1980-ban 4,96 billió cigaretta fogyott, míg ez a szám 2012-ben becslések szerint 6,25 billió volt.

A kutatók szerint a dohányzás egészségre gyakorolt negatív hatása azokban az országokban lehet a legsúlyosabb, ahol a magas dohányzási ráta a magas cigarettafogyasztással párosul, például Görögországban, Írországban, Olaszországban, Japánban, Kínában, Kuvaitban, a Fülöp-szigeteken, Oroszországban, Svájcban vagy Uruguayban.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár tavaly novemberben egy felmérés eredményeit ismertetve azt mondta, hogy Magyarországon 2013-ra – az előző évi 28 százalékról – 19 százalékra esett vissza a naponta dohányzók aránya a felnőtt lakosság körében. A dohányosok száma mindkét nem esetében csökkent: a felmérés szerint 2012-ben még a férfiak 32,3 százaléka, míg tavaly már csak 24,3 százaléka mondta azt, hogy naponta rágyújt. A nőknél ez az arány a 2012-es 23,6 százalék után 15,2 százalékot mutatott 2013-ban.

Kapcsolódó cikkek:
20 ezer dohányos segélykiáltása
A fiatalok kevesebbet, az idősek többet szívnak
Rákos daganat nő a cigarettán
Tűzoltás a kontinensen: Európa küzd a füstölgéssel
Illúzió, hogy könnyű leszokni a dohányzásról
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Leszokás a dohányzásról: egyre több az ösztönző
Szigor kell a dohányzás visszaszorításához

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top