Dohányzás és tüdőrák? Ez csak egy szelete a bajnak!

A mellrákot, a prosztatarákot és egyes fertőzéseket is a dohányzással hozott összefüggésbe egy új tanulmány, amely szerint a jelenlegi mutatókhoz képest évente valószínűleg 60-120 ezerrel több haláleset köthető a dohánytermékek fogyasztásához az Egyesült Államokban. A New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban közölt tanulmány készítői a tüdőrák, a szívproblémák és egyéb a dohányzáshoz köthető betegségek, illetve az Egyesült Államokban évente ezeknek a betegségeknek tulajdonítható mintegy 480 ezer haláleset hátterét vizsgálták.

Az egyesült államokbeli felnőttek 18 százaléka dohányzik. “A dohányzók átlagosan több mint egy évtizeddel korábban halnak meg, mint a nemdohányzók”, és az Egyesült Államokban minden ötödik haláleset a cigarettázás számlájára írható – húzta alá a tanulmányhoz írt kommentárjában Graham Colditz, a St. Louis-i Washington Egyetem orvostudományi karának szakértője.

Az MTI nyomán az Inforádió portálján ismertetett jelentés megmutatja, hogy a jelenlegi becslések “jelentősen alábecsülik a dohányzás társadalomra rótt terhének” súlyát – fűzte hozzá Colditz.

A kutatók nagyjából egymillió olyan 55 éves vagy annál idősebb amerikait vizsgáltak, akik 2000 óta öt nagy tanulmány valamelyikében vettek részt. Nagyjából tíz évet felölelően vizsgálták a résztvevők egészségi állapotát és összevetették a különböző halálokokat a dohányzók, az egykori dohányosok és a nemdohányzók körében. A kutatásban figyelembe vették az olyan kockázatot befolyásoló tényezőket is, mint az alkoholfogyasztás.

Az eredmények szerint a dohányzók körében kétszer-háromszor akkora volt a halálozási ráta, mint azoknál, akik sohasem gyújtottak rá. A nagyobb arányú halálozások zöme a dohányosoknál a cigarettázással már korábban összefüggésbe hozott 21 betegség – köztük 12 ráktípus, szívbetegség és agyi érkatasztrófa – következménye volt.

A kutatók szerint azonban a dohányzók körében kétszer magasabb volt a halálozási arány a veseelégtelenség, a fertőzések, a májzsugorodás és néhány légzőszervi betegség miatt is, amelyeket korábban nem hoztak összefüggésbe a dohányzással.

A tanulmány megállapította, hogy a dohányzó nők 30 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg emlőrák miatt, mint nemdohányzó társaik, míg a férfiak esetében a dohányzóknál 40 százalékkal magasabb a kockázata a prosztatarák okozta halálozásnak, mint a nemdohányzóknál.

A kutatók megjegyezték, hogy a leszokással csökkent az érintett betegségek okozta halálozás kockázata. Minél régebben mondott le valaki káros szenvedélyéről, az idő múlásával annál inkább csökkent esetében a kockázat mértéke.

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top