Még mindig egyre több a nők között a tüdőrákos beteg

Magyarországon a tüdőrák a daganatos megbetegedések okozta halálozás első helyén áll a férfiak (30%) és a nők (21%) esetében is, a nők körében az arány még mindig növekszik.

Míg a férfiak körében enyhe csökkenő tendencia figyelhető meg, a nőknél a tüdőrák okozta halálozás évről évre emelkedik. Miközben országos szinten korábban mindig a férfiakat sújtotta nagyobb számban ez a betegség, Budapesten megdőlni látszik ez a trend, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet adatai szerint hamarosan kiegyenlítődik a két nem esetében a halálozási arány, sőt, néhány éven belül a fővárosban több nő életét követelheti ez a daganattípus, mint férfiét.

Amint arra a figyelo.hu portál rávilágít, még rosszabb a helyzet, ha nemzetközi összehasonlításban vizsgáljuk a kérdést. A tüdőrák világszerte a leggyakoribb, legtöbb emberéletet követelő daganattípus, Magyarország pedig világelső a tüdőrák okozta halálozás tekintetében, annak ellenére, hogy a legfrissebb kutatások ismét alátámasztották, hogy a megbetegedések közel 90 százaléka összefüggésbe hozható a dohányzással, tehát a megelőzésben komoly szerepe van az életmódváltásnak, az egészségtudatos magatartásnak.

Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa az egeszseg.hu portálnak adott interjújában részletesen kifejti a tüdőrák és a dohányzás közötti összefüggést, valamint a tüdőrákos megbetegedések elmúlt néhány évtizedes hazai alakulását: 2012 óta számos fontos intézkedés született hazánkban a nemdohányzók védelmében, illetve a dohányzás visszaszorítása, valamint a leszokás támogatása érdekében. 2012. január elseje óta tilos a közforgalmú zárt légterű helyeken, közösségi tereken a dohányzás, létrejött az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben, amely többek között ingyenesen hívható (06 80 44-20-44), leszokást támogató telefonos szolgáltatás keretében nyújt segítséget.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal közösen, középiskolás diákok számára „Van 5 perced! A rák ellen.” címmel videópályázatot hirdet, amellyel a tüdőrák megelőzése szempontjából kulcsfontosságú életmódbeli tényezőkre, az egészségtudatos magatartásra kívánja felhívni a figyelmet. A diákoktól olyan kreatív, maximum 5 perces kisfilmeket várnak, amelyben összefoglalják, hogyan vennék rá a környezetükben élőket a rizikófaktorok csökkentésére, a dohányzásról való leszokásra, mozgásra, megfelelő táplálkozásra, az egészségesebb életre. A kezdeményezésről az egeszseg.hu oldalon lehet tájékozódni.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top