A cigaretta megsokszorozza a genetikai rákkockázatot

Van a népességnek egy csoportja, amelynek tagjai igen jelentős rákkockázattal élnek. A mellrák kockázatát növelő BRCA2 génmutáció és a dohányzás együtt „óriásira fokozza” a tüdőrák kialakulásának esélyét – állapította meg egy nagyszabású brit kutatás.

A Nature tudományos lapban ismertetett kutatás során 27 ezer ember génjeit tanulmányozták, és azt találták, hogy a mellrák kockázatával bizonyítottan kapcsolatba hozható BRCA2 génmutáció meg is kétszerezheti a tüdőrák esélyét – adta hírül a BBC információi alapján a Magyar Nemzet Online.

A kutatók egészséges és tüdőrákos emberek génjeit vetették össze. A dohányosoknál negyvenszer nagyobb eséllyel alakult ki tüdőrák, ám a BRCA2 gént is hordozóknál a kockázat majdnem nyolcvanszorosra nőtt – derült ki az elemzésből. A génmutációval élő és dohányzó emberek negyedénél ki fog alakulni a tüdőrák – mondta a kutatócsoport.

„Van a népességnek egy csoportja, amelynek tagjai igen jelentős kockázattal élnek. A legfontosabb visszaszorítani a dohányzást, hiszen ez a tüdőrákon kívül más betegségekben is szerepet játszik. A BRCA gén mutációi megakadályozzák, hogy a DNS hatékonyan javítsa ki magát. A dohányzással olyan óriási mértékű a DNS-károsodás, hogy gondot jelent a DNS-javítás bármilyen csökkenése” – mondta Richard Houlston, a londoni Rákkutató Intézet munkatársa, a kutatás egyik résztvevője.

A felfedezés azonban azt is jelentheti, hogy a mellrák gyógymódjai egyes tüdőrákos eseteknél is hatásosak lehetnek.

Kapcsolódó cikkek:
Évenkénti CT-t ajánlanak az erős dohányosoknak
Növeli a gyerekek rákos kockázatát, ha apjuk dohányzik
Betegségek genetikája: bennünk múltunk és jövőnk
Tüdőrák: 95 százalékban a dohányzás a felelős
Tűzoltás a kontinensen: Európa küzd a füstölgéssel

 

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top