A dohányosok fele belehal a cigarettába

Az Amerikai Rák Társaság online kiadványában megjelent tanulmány szerint jóllehet jelentős apadás következett be az amerikai dohányosok számában az utóbbi években, még ma is mintegy 43 millióan rabjai a cigarettának. Ha nem tudnak leszokni szenvedélyükről, felük dohányzás okozta betegségben – például tüdőrákban – fog meghalni. Megfelelő és időben elvégzett szűréssel azonban a tüdőrákos elhalálozások is visszafoghatók.

Amint a ScienceDaily tudományos hírportál nyomán az MTI hírül adta, a felmérés keretében 2002 és 2009 közötti adatokat elemeztek, és arra jöttek rá, hogy a röntgenvizsgálatokkal összehasonlítva LDCT-szűréssel húsz százalékkal lehetne csökkenteni a tüdőrákos halálesetek számát a jelenlegi és volt dohányosok körében. (Utóbbiak közé azok számítottak, akik az elmúlt tizenöt éven belül hagyták abba a dohányzást, de előzőleg 30 éven át napi egy – vagy 15 éven át napi két – doboz cigarettát szívtak el.)

A következtetések alapján mintegy 8,5-9 millió olyan amerikai van, akin érdemes lenne elvégezni az LCDT-vizsgálatot: ha a szűrés megvalósulna, akkor – a tüdőrákos halálesetek számát figyelembe véve – évente hozzávetőleg 12 ezer beteg életét lehetne megmenteni.

Kapcsolódó cikkek:
A HPV és a tüdőrák összefüggéseit is vizsgálják
A tüdőrák fajtái és típusai
Mellrák helyett tüdőrák, de miért egyre több a tüdőrákos nő?
Dohányosok az onkológiákon
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top