A mozgás a betegeknél is javíthatja az életkilátásokat

A chicagói Loyola Egyetem Stritch Orvosi Iskolájának eredményei szerint azok a férfiak, akik hetente több mint 12 600 kalóriát égettek el mozgással, csaknem felére csökkentették a betegség miatti halálozás kockázatát. A mostani eredmény alátámaszt egy korábbit, mely szerint a fizikailag legaktívabb ráktúlélőknek van a legkisebb esélyük a rák vagy szívbetegség miatti halálozásra. Az egyesült államokbeli intézmény ezúttal 1 021 férfit vizsgált, akiknek az átlagéletkora 71 év volt, és korábban rákot diagnosztizáltak náluk.

A legújabb vizsgálat rámutatott, hogy a hetente legalább 12 600 kalóriát mozgással elégetőknél 48 százalékkal alacsonyabb a halálozás kockázata, mint azoknál, akik csak 2 100-at használnak föl. A társszerzőként közreműködő dr. Kathleen Wolin hozzátette, hogy a legtöbb ráktúlélő életkilátásait a korai diagnózis és a megfelelő kezelés javítja elsősorban. “A fizikai erőkifejtést valóban ajánlani kellene az élettartam növelésének érdekében” – magyarázta a szakértő a Journal of Physical Activity & Health című szakfolyóirat hasábjain, amit idehaza a Medipress nyomán a Házipatika közölt.

Míg korábban számos kutatás rámutatott, hogy az egészséges emberek várható élettartamát jelentősen növeli a rendszeres mozgás, ez az első olyan vizsgálat, amely kifejezetten rákbetegekre fókuszál. A tudósok a Harvard Egyetem öregdiákjainak adatait használták föl, akik 1916 és 1950 között voltak az intézmény hallgatói, s 1988-ban kérdőívet töltöttek ki a testmozgási szokásaikra vonatkozóan. Válaszoltak például arra, hogy milyen gyakran sétálnak, lépcsőznek vagy sportolnak. Az adatfelvételt 1993-ban megismételték, és 1998-ig figyelemmel kísérték a résztvevőket – az eredmények az így nyert következtetések levonásával születtek.

Amint a Házipatika megjegyzi, Magyarországon a lakosság 77%-a nem mozog rendszeresen (Eurobarometer, 2010), ami rendkívül rossz arány. Márpedig a mozgásszegény életmód kedvezőtlenül hat az emberek életminőségére és életesélyeire is, számos betegség megelőzhető lenne a rendszeresen végzett testmozgással. A felnőtt magyar lakosság egészségi állapotáról egyértelműen árulkodó adat a várható élettartam. A Magyar Sporttudományi Társaság 2011-ben publikált kutatása szerint ma hazánkban ez 73 év, míg a skandináv országokban és Ausztriában 80 év, de az EU országok 76 életévnyi átlaga is meghaladja a miénket.

Kapcsolódó cikkek:
Az elhízás szerepe a rák kialakulásában
Mellrákos betegként is fontos a mozgás
Tudjuk mi a helyes, mégsem tesszük
Mozgással csökkenthető a vastagbélrák kockázata

 

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top