Mellrákos betegként is fontos a mozgás

Egy tanulmány szerint az emlőrákos betegeknél a nagyobb emlőméret és a kevesebb mozgás esetén nagyobb halálozási kockázattal kell számolni. Paul Williams és a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium tudósai megállapították, hogy amennyiben egy nőben emlőrák alakul ki, a mozgásszegény életmód növeli a halálozás kockázatát. A fizikai aktivitás mintegy 25 százalékkal csökkenti a daganat kialakulási kockázatát, azonban most az is igazolódott, hogy betegség esetén a mozgás 40 százalékkal javítja az esélyeket. Emellett az emlő mérete is befolyásoló tényezőnek bizonyult.

A vizsgálat egy átfogó tanulmányra épült, mely 11 éves periódusban 80 ezer hölgyre irányult, akik közel kétharmada rendszeresen futott, egyharmada pedig sétált. A vizsgálat kezdetén még senkinél sem diagnosztizáltak daganatos betegséget.

A vizsgált időszakban felmérték a megtett távot, a melltartó méretét, a testtömeget és a testmagasságot. A vizsgálat végére 111 nő halt meg emlőrák következtében, mindannyian 50-es éveik közepén. Azok között, akik betartották az előírt edzési tervet, 42 százalékkal alacsonyabb volt az emlőrák halálozási arány, mint azok között, aki nem. Az ajánlás heti két és fél óra közepes, és 15 perc intenzívebb mozgást írt elő.

Már heti 11 kilométer séta, és 8 kilométer futás is védő hatásúnak bizonyult. Fontos megjegyezni: a kutatás csak a jelenségre világított rá, az ok-okozati kapcsolatra nem – adta hírül a Medipress nyomán a Házipatika.

Kapcsolódó cikkek:
Mozgással a mellrák ellen
Van okostelefonja? Használja az emlő önvizsgálatához!
Tévéműsorban derült ki a riporter mellrákja
Ne engedjük az emlődaganatokat megnőni!

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top