A vízipipázás is káros az egészségre!

A vízipipázás károsítja a légzőrendszert, csökkenti a tüdőfunkciót, rákos megbetegedésekhez vezethet, sőt a közös használata fertőzéseket is okozhat! Emellett a vízipipa szervezetünkre gyakorolt hatása egyéb tényezőktől is függhet.


A vízipipa szervezetre gyakorolt hatásait sok tényező befolyásolja, például az eszköz maga, a vízipipa használat, a használat időtartama, és a vízipipa dohány minősége, fajtája. A belélegzett dohányfüst mennyisége függ a vízipipázásra használt eszköz méretétől, a víztartály kapacitásától, szívócső hosszától, a dohány égetéshez használt faszén típusától, mennyiségétől, és attól, hogy a vízipipázó rendeltetésszerűen használja-e az eszközt.

Amint arra az egeszseg.hu portál cikke felhívja a figyelmet: a vízipipa és cigaretta füst hatásai eltérőek lehetnek a belégzés mértékétől és módszerétől függően. Ha a füst normál belégzéssel kerül a szervezetbe, akkor kisebb a légzőrendszerre gyakorolt hatása, mintha mély belélegzéssel kerül be. A mély belégzés során bejutó füst nagyobb mértékben károsítja a légzőszervrendszert és csökkenti a tüdőfunkciót, mint a normál belégzéssel bekerült füst. Egy 2012-es vizsgálat megállapította, hogy a vízipipázás olyan, mint a cigaretta mély tüdőre szívása, tehát hasonló légzőrendszeri károkat okoz.

A vízipipázás keringési és rákos megbetegedéshez vezethet ! Több vizsgálat is kimutatta, hogy a vízipipa dohányból és faszénből eredő füstje a szénmonoxid és nikotin mellett több különösen rákkeltő anyagot tartalmaz, például poliaromás szénhidrogént (PAH). A rendszeres vízipipázás során tüdő-, légcső-, szájüregi és húgyhólyagrák, alakulhat ki. Emellett összefüggést találtak a nyelőcső- és gyomorrák és a rendszeres vízipipázás között is.

A közös vízipipa használata fertőzéseket okozhat! A közös vízipipa használata elősegítheti bizonyos fertőző betegségek terjedését. Kimutatták, hogy a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó a Helicobacter pylori, jobban terjed a vízipipát használók körében, mint a nemdohányzók körében. A közös vízipipa egyéb fertőzések terjedését is elősegíti, ilyen például a Hepatitis C vagy a herpesz. A fertőzéseket a szívócső végére feltett, egyszer használatos szipka alkalmazása során is el lehet kapni.

Kapcsolódó cikkek:
Hogyan győzhetők meg az emberek a szűrésekről?
A light cigi is erős méreg
A tüdőrák kialakulásának kockázata és következményei

 

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top