Egyre kevesebben kénytelenek szenvedni a passzív dohányzástól

Harmadik alkalommal vizsgálták hazánkban a 13-15 éves korosztály dohányzási szokásait egy nemzetközi kutatássorozat részeként. Az adatokból kiderül, hogy többek között a nemdohányzók védelmét szolgáló szabályozásnak köszönhetően egyre kevesebb fiatal kénytelen szenvedni a dohányfüsttől, ezzel együtt pedig a passzív dohányzás okozta ártalmaktól.

Ugyanakkor száz 13-15 éves fiatalból még mindig 27 cigarettázik és jelentősen emelkedett azok aránya, akik sodort cigarettát, pipát, vízipipát szívnak. A dohányzás visszaszorítására európai uniós forrásból a közelmúltban több program is elindult.

A TÁMOP 6.1.2 és TÁMOP 3.1.4 óvodai és iskolai egészségfejlesztési pályázatokban fontos feladatként szerepel a dohányzás megelőzés. A dohányzás megelőzési, illetve a leszokást támogató programokra települések és munkahelyek, köztük közintézmények is pályázhattak. Létrejött az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet bázisán, amelynek zöldszáma (06 80 44 20 44) éjjel-nappal folyamatosan hívható. Itt képzett pszichológusok és orvosok nyújtanak telefonos tanácsadást. A Központ koordinálja és szakmailag irányítja a tüdőgondozókban működő, a leszokáshoz támogatást nyújtó ambulanciákat, amelyek fejlesztésére a napokban írnak ki pályázatot.

Az Európai Bizottság 2011 júniusában indította útjára „A volt dohányosok megállíthatatlanok” nevű kampányt, melynek célja, hogy segítse – az elsősorban a 24 és 34 év közötti – dohányosokat a végleges leszokásban. A kampány egyedülálló módon a dohányzás nélküli élet pozitív hatásaira összpontosít és nem a dohányzás által okozott egészségkárosodásra. Ilyen üzenet például, hogy több pénz marad az ember zsebében, ha nem dohányzik. A három éves projekt központi eleme az iCoach nevű ingyenes, online leszokás-támogató program. Működésének lényege, hogy elemzi használójának dohányzási szokásait és ennek alapján naponta személyre szabott támogatást, tanácsot ad a leszokási folyamat egyes fázisaihoz. A kampány kezdete óta már több ezer dohányosnak nyújtott segítséget az Európai Unió országaiban.

Kapcsolódó cikkek:
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Egyre többen sodorják a cigarettát
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
Nemdohányzók védelme: fontos kérdések és válaszok

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top