Egyre többet költünk az egészségünkre

Az egészség megőrzése és visszaszerzése – a nemzetközi trendeknek megfelelően – a magyar lakosság számára is egyre fontosabb – derült ki a GfK Hungária Egészséggazdasági Monitor felmérésének adataiból. A növekvő ráfordítások mellett a költési szerkezet is átalakulóban van: az egészséges életmóddal kapcsolatos szolgáltatások igénybe vétele nőtt a legnagyobb mértékben 2011 júniusához képest – áll az összefoglaló közleményben.

Az elmúlt években megfigyelt tendencia, – amely szerint a lakosság nagyobb figyelmet szentel saját és családja egészségének –, az elmúlt hónapokban is folytatódott – világít rá a tendenciára a kutatásról beszámoló Weborvos cikke. A közfinanszírozott egészségügyben egyre kevésbé bíznak az emberek, ha az egészségük hosszú távú fenntartásáról van szó és egyre több olyan terméket vásárolnak, szolgáltatást vesznek igénybe, amely az egészségüket támogatja. Az egészségcélú költések ilyen mértékű növekedése elsősorban a fogyasztási szerkezet átalakulásának következménye, ugyanis egyre több termék- és szolgáltatási csoportban jelenik meg az egészség, mint fontos döntési szempont.

A lakosság által egészségügyi ellátásokra elköltött pénz a tavalyi év azonos időszakához képest 3 százalékkal csökkent és ezen belül jelentősen átstrukturálódtak a különböző ellátási formák. A kórházi ellátáshoz kapcsolódó kiadások 28 százalékkal csökkentek 2011 júniusához képest, míg a szakorvosi járóbeteg-ellátásra 18 százalékkal költött többet a lakosság, mint egy éve. Ebben jelentős szerepe van a magánorvosi ellátás egyre növekvő igénybevételének. A háziorvosi ellátáshoz kapcsolódó lakossági kiadás mértéke nem változott.

A legnagyobb változást az egészséges életmóddal kapcsolatos szolgáltatások és az egészséges életmódhoz kapcsolódó termékek piaca mutatja. A fogyasztás szerkezetében az elmúlt egy évben bekövetkezett változásnak köszönhetően ezen a területen több, mint megduplázódott a teljes lakossági kiadás. Ebben szerepet játszik többek között az is, hogy a lakás berendezésekor egyre fontosabb szempont, hogy minél egészségesebb legyen mindennapi környezetünk.

A ráfordítások legnagyobb része – 1.472 milliárd forint – továbbra is a gyógyhatásúnak és egészségesnek tartott termékekre, egészségfejlesztésre, gyógyszerre és különböző gyógyászati termékekre kiadott összeg, ahol értékben számolva 18 százalékkal nőtt a fogyasztás a tavaly júniusi értékhez képest. Az egészséges étkezésre fordított összeg is jelentősen – bő 80 százalékkal nőtt – 2011 júniusához viszonyítva, amiben szerepet játszik az élelmiszerárak növekedése is.

Az Egészséggazdasági Monitor a GfK Hungária felmérése, amely a magyar lakosság egészséggel kapcsolatos viselkedését, fogyasztását, gondolkodását és attitűdjeit követi. A bemutatott adatok forrása országos reprezentatív lakossági felmérés, mely 2000 fő megkérdezésével 2012 júniusában zajlott.

Kapcsolódó cikkek:
Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?
Életmódváltás esetén jár teljes gyógyszerártámogatás
Egyre nagyobb gazdasági teher a betegség
A dohányzási tilalom jó befektetés
Költség vagy befektetés az egészségügy?

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top