Figyelje a fekete háromszöget!

Szeptembertől fekete háromszög jelöli majd a fokozott felügyelet alatt álló gyógyszereket tudatta az Országos Gyógyszerészeti Intézet. 2013 szeptemberétől fekete háromszöggel jelölik meg azoknak a készítményeknek a kísérőiratait (betegtájékoztatót, alkalmazási előírást), amelyeket a gyógyszerhatóság fokozott figyelemmel kísér.

A jel arra hívja fel a betegek és a szakemberek figyelmét, hogy ezeknél a gyógyszereknél korlátozott információ áll rendelkezésre a biztonságos alkalmazásra vonatkozóan (pl. új hatóanyagot tartalmazó gyógyszereknél, amelyek hosszútávú alkalmazásáról még nincs elegendő adat). Ezért  kiemelt figyelmet kell fordítani a mellékhatások gyűjtésére, hogy az újonnan jelentkező kockázatok időben azonosíthatók és elkerülhetők legyenek. Szeretnék elérni, hogy a betegek és orvosaik még fokozottabban figyeljenek és feltétlenül jelentsék be az észlelt mellékhatásokat.

Ezek egy része már a klinikai vizsgálatok során megfigyelhető, de a ritkábban megjelenők csak a forgalomba hozatal után, a szélesebb körű alkalmazás során lesznek ismertek. A gyógyszerek használatával kapcsolatos mellékhatások bejelentése továbbra is elsődleges eszköze annak, hogy az egészségügyi hatóságok további információt szerezzenek egy gyógyszer lehetséges kockázatairól.

A bejelentések megkönnyítésére a GYEMSZI OGYI 2012 novemberében elindította webalapú mellékhatás-jelentő felületét. Az indulás óta a bejelentések 42 százaléka érkezett az online felületen keresztül. Nagyobb hányadban még mindig e-mail-en, faxon, és postán küldik be az egészségügyi szakemberek, illetve a betegek a gyógyszeralkalmazás során fellépő nemkívánatos hatásról szóló jelentéseiket. A betegeknek és gondozóiknak külön mellékhatás-jelentő felület áll a rendelkezésükre, amely egészségügyi ismeretek nélkül is könnyen használható.

A mellékhatás-bejelentő felület ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó cikkek:
Túl sok a mellékhatást írnak a gyógyszerek mellé?
Már a beteg is jelentheti a gyógyszerek mellékhatását
Placebo: a mellékhatás tudata is kiválthat mellékhatást
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Újraszabályozná a betegtájékoztatást az EU

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top