Tápszereknek nem tulajdosítható gyógyhatás

Ismét bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal: a rákbetegek körében az egyik legismertebb tápszerről jogsértő módon azt állította a gyártó, hogy alkalmas betegség gyógyítására, kezelésére.

A megbírságolt cégek különböző reklámokban a daganatos betegeknek szánt speciális tápszert a betegség gyógyítására, kezelésére vonatkozó ígéretekkel népszerűsítették, holott az esetleges egészséggel összefüggő előnyös hatás igazolása és az erre vonatkozó állítás hatósági engedélyezése nélkül tilos az élelmiszereknek gyógyhatást tulajdonítani. Az ominózus tápszer ugyan különleges táplálkozási célú élelmiszernek minősül, azon belül a speciális gyógyászati célra szánt tápszer kategóriába sorolható, de még az ebbe a kategóriába tartozó termékeknek sem tulajdonítható a reklámokban gyógyhatás! – hangsúlyozta a GVH.

A versenyhivatal közleményében kiemelte: a reklámokkal elsősorban azokat a rákbetegségekben szenvedő fogyasztókat célozták meg, akik kifejezetten a gyógyulás, illetve a kezelések kiegészítése miatt keresik a különböző terápiás lehetőségeket. Az egészségre és az emberi szervezetre ható termékek esetén a különféle betegségben szenvedő, vagy az azt megelőzni szándékozó emberek sérülékeny fogyasztói csoportot alkotnak, mert ők a gyógyulás vagy gyógyító hatás reményében lényegesen érzékenyebben reagálnak a gyógyulást ígérő tájékoztatásokra. A versenyhivatal megtiltotta ennek a hirdetési gyakorlatnak a folytatását.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top