Mellrák helyett tüdőrák, de miért egyre több a tüdőrákos nő?

Tüdőrák: Európa-szerte csökken a halálozás, de idehaza még mindig nem javul a helyzet, sőt a nők is felzárkóztak a férfiakhoz.

A terápiás lehetőségek fejlődése a célzott daganatellenes eljárások irányába mutat, a molekuláris diagnosztika a tüdőrákok kezelésében is kulcsszerepbe kerülhet. Az európai uniós források segítségével megvalósuló fejlesztések jelentősen megnövelik a hazai egészségügyi rendszer képességét a helyzet megjavítására.

Mindez azonban csak a társadalom erőteljes támogatása esetén vezethet el a kívánt fordulathoz. Például dohányzási szokásaink változása is lassú. Visszaszorítása különösen fontos lenne a gyermekek, fiatalok körében.

Amint a Metropol összeállításában olvasható, az Európai Unióban általánosságban nagy a javulás. Az egyes tagországok mutatói azonban jelentősen különböznek. A szomorú listát összességében is Magyarország vezeti, a férfiak tüdőrákos halálozásában pedig nemcsak az Európai Unió, de az egész világ legrosszabb statisztikáját produkáljuk. Annak ellenére így van ez, hogy a tüdőrák előfordulási gyakorisága az utóbbi években már a magyar férfiak körében sem emelkedett.

Korábbra visszatekintve megállapíthatjuk, hogy hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. Ahogy a világon általában, hazánkban is a tüdőrák vezeti a rákhalálozási statisztikát – nem csak a férfiaknál.

Magyarországon a nők között 2003-ig a mellrák volt a legpusztítóbb daganatos betegség, azóta a tüdőrák áll az első helyen.

Kapcsolódó cikkek:
Dohányosok az onkológiákon
Tüdőrák: 95 százalékban a dohányzás a felelõs
Mi okozza a tüdőrákot?
Legyen rosszabb a dohányfüst!

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top