Miért nem megyünk el többen rákszűrésre?

Magyarországon évente több mint 30 ezer ember hal meg rákban, pedig a daganat korai felismerésével ez a szám kisebb lenne. Egy közelmúltbeli felmérés is azt támasztja alá: hazánkban túl alacsony a részvétel a rákszűrési vizsgálatokon.

Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, 2007-es adatok szerint 10.404 új esetet regisztráltak. A betegség ezen fajtája daganatos halálozásban is első helyen áll, a férfiak esetében a tüdőrák okozta halálozásban Magyarország sajnos világelső. Nőknél az emlőrák a leggyakrabban előforduló daganat.

Egy hipermarketben vásárlók körében a közelmúltban végzett felmérésből az derül ki, hogy a válaszadók jelentős része tisztában van a betegség korai felismerésének fontosságával, azonban úgy gondolják, a daganatos betegségek diagnosztizálása bonyolult, hosszadalmas és kellemetlen folyamat. Daganatos megbetegedésektől a válaszadók 35 százaléka tart nagyon, ugyanennyien vannak azok is, akik legalább ennyire félnek más betegségektől is. A válaszadók 17 százaléka egyáltalán nem tart a rákos betegségektől – számolt be a felmérésről a Piac és Profit.

Egy más jellegű felmérésben, amelyről a Daganatoserek.hu oldalon is beszámoltunk, a magyar lakosság 41,7%-a állítja, hogy valamilyen krónikus megbetegedésben szenved. A válaszadók 36%-a érzi magát veszélyeztetettnek a következő öt év során bekövetkező szív- és érrendszeri megbetegedésektől, míg az onkológiai-jellegű betegségektől csupán 12,1% tart.

Kapcsolódó cikkek:
Mennyien félnek a ráktól?
Mennyien küzdenek a rákkal Európában?
Szûrések: legyen büntethetõ a mulasztás?

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top