Most megtudhatja hány éves a valójában a tüdeje

Egy akció keretében beutaló nélkül, ingyen végeznek spirométeres légzésvizsgálatokat, állapotfelmérést a törökbálinti tüdőgondozó intézetben. A kezdeményezést indokolja, hogy egyre jobban nő a légzőszervi betegségekben szenvedők száma. A folyamat azért is nagyon veszélyes, mert ezek a többnyire gyulladásos betegségek olyan súlyossá, visszafordíthatatlanná válhatnak, hogy akár halálhoz is vezethetnek.

Átfogó néven COPD-nek nevezik ezt a már a légzőfelület, illetve a tüdőkapacitás csökkenését eredményező kórt, amelynek halálozási listáját Európában Magyarország vezeti. Többek között ezek miatt a tendenciák miatt döntött úgy a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet, hogy kapcsolódva az országos szűrőprogram-sorozathoz, május 10-én, szombaton bárki ingyen részt vehet egy kevéssé közismert légzésfunkciós vizsgálaton, amellyel pontosan be lehet határolni a tüdőszövet károsodását, meg lehet határozni a tüdő valódi életkorát.

„Nálunk, a Törökbálinti Tüdőgondozóban 10 év alatt 2,5-szeresére nőtt a fekvőbetegek száma” – nyilatkozta a Weborvosnak dr. Antal Gabriella, az intézmény főorvosa. „A betegeink fele tüdőrákos, de egyre több a COPD-s páciens is. Ezzel a tüdőkapacitást jelentősen csökkentő betegséggel gyakran sajnos elég későn találkozunk, mivel a betegek általában csak a súlyos tünetek megjelenésekor fordulnak hozzánk, akkor, amikor már nagyon nehéz segíteni. Pedig az időben diagnosztizált COPD-nél, gyógyszerekkel le lehet lassítani a folyamatot, csökkenteni lehet a tüneteket. Ezért is határoztuk el, hogy hagyományteremtő céllal olyan szűrőnapot rendezünk, amelyen elsősorban a légzőszervek állapotát vizsgáltathatja meg a lakosság. Ajánljuk ezt a vizsgálatot a panaszmentes érdeklődőknek is, hiszen sokan nem is tudnak róla, hogy náluk is elindult már a tüdőszövetek károsodása.”

Magyarországon jelenleg összesen körülbelül 168 ezer COPD-s beteg él, 2000-ben csak 48 ezer volt a számuk. Lehet, hogy ennél is jóval többen vannak, hiszen csak a betegség 20 százalékára derül fény. Egyébként az országban előforduló összes halálozás 5 százalékáért ez a betegség felelős. Ez azt jelenti, több embert öl meg, mint a tüdőrák és az emlőrák összesen! Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2030-ra ez lesz az első leggyakoribb halálok.

A spirométeres légzésfunkciós vizsgálattal, amelyet a szűrőnapon is kipróbálhatnak az érdeklődők, a tüdő működésének teljes körű feltérképezése lehetséges. A vizsgálati eszköz a be- és kilélegzett levegő térfogatát és áramlási sebességét méri, ebből lehet következtetni a hörgők szűkületére, a légzőizmok állapotára. A spirometerrel az erőltetett kilégzési vitálkapacitás (FEV) értékének megmérése után – amely mutató fontos indikátora a COPD-nek – a tüdő valós életkora is meghatározható.

A szűrőnapon a légzőszervi betegségek korai felismerését segítő más vizsgálatok is lesznek. Így például lesz allergiateszt, tüdőszűrés, általános egészségiállapot-felmérés: a vérnyomás, a vércukor-érték, a testzsír-százalék, a véroxigén-ellátottság meghatározása és számítógépes talpvizsgálat. Két szakorvos és a tüdőgondozó asszisztensei várják az egészségükért tenni akaró érdeklődőket reggel 8 órától délután 4-ig.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák: több mint 10 ezer új beteg évente, leggyakoribb a nem-kissejtes tüdődaganat
Dilemmák a CT-vel végzett rákszűrésről
ɉvenkénti CT-t ajánlanak az erős dohányosoknak

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top