Vajon Ön hogyan köhög?

Ahány köhögés, annyiféle dolgot üzenhet vele az ember szervezete – állítja Kovács Gábor tüdőgyógyász-onkológus, az Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézet vezetője. A köhögés természetes reflex, a levegő hirtelen, erőteljes mozgása a légutakban, azért, hogy az ott lévő nemkívánatos anyagoktól megtisztuljanak a hörgők.

A köhögés a tüdő és a légutak védelmére szolgál. Például ha valaki félrenyel, ezzel a reflexszerű reakcióval szabadul meg a rossz helyre csúszott falatoktól, de a köhögés lehet különböző betegségek tünete is. A köhögéssel időnként váladék is ürül, mely nem egyéb, mint a tüdőből fölszakadó nyák, szövetek, sejtek keveréke. Amint arról a Népszabadság cikke beszámol: a köpet milyensége segíti az orvost, hogy mi áll a köhögés hátterében. Például a sárgás, zöldes vagy barnás színű általában bakteriális fertőzésre utal.

Tiszta, de tapadós váladék jellemző az asztmára. Előfordulhat, hogy valaki véres színezetű nyákot köhög fel zsebkendőjébe. Ez súlyosabb betegségre, például tbc-re vagy tüdődaganatra is utalhat. A betegség tisztázása azonban mindig az orvos feladata, a betegé csak annyi, hogy a figyelmeztető tüneteket észlelve menjen el szakemberhez.

A köhögés lehet száraz, váladékos, ugató, kínzó, hosszan tartó, fájdalmas, s ahányféle, annyifajta oka lehet ennek a tünetnek – mondja Kovács Gábor. Allergiás reakció is válthat ki köhögést, de a dohányosok például azért köhögnek, mert a dohányfüst irritálja és egyben el is pusztítja a légutakat borító sejteket, valamint a rajtuk lévő, a légutak tisztán tartásáért felelős apró csillószőröket.

Néhány napig tartó köhögéssel járhat a banális felső légúti hurut vagy a nátha. Ez az esetek döntő többségében vírusfertőzés következménye, amivel nem is kell feltétlenül orvoshoz szaladni. Legjobb ellenszere a pihenés és a bő folyadékfogyasztás. Ha a köhögés elhúzódik, érdemes felkeresni a háziorvost, hogy kideríthesse, mi áll a folyamat hátterében. A köhögés a tüdő, a légutak megbetegedésén túl figyelmeztethet szívelégtelenségre vagy rosszul záródó gyomorszájra is.

A leggyakoribb ok a légzőszervi betegség. Több százezer beteget érint a bronchitisz, magyarul hörghurut, amely hosszú éveken át tartó betegség, lassan rosszabbodik az állapot, az ilyen köhögés többnyire váladékürítéssel jár, ami lehet gyulladásos fellobbanásokkal, állapotokkal tarkított krónikus betegség. Vannak olyan megbetegedések, amelyek szintén hosszan tartó köhögéssel járnak, ilyen például a tüdőrák. A betegségnek gyakran „csak” a hosszan tartó száraz köhögés az egyetlen kellemetlen tünete. Korábban az ilyen panasszal érkező betegek esetében az orvosok leginkább a tbc-re gyanakodtak, ma ez már másként van.

A tünet mögött ugyanis gyakrabban húzódik meg a tüdőrák, mint a tbc, persze elvben ez utóbbi sem zárható ki – figyelmeztet a tüdőgyógyász. A nem légzőszervi betegségek közül a köhögés az egyik leggyakoribb tünete a szívbetegségeknek, illetve a kisvérköri magas vérnyomásnak is. A szívelégtelenséggel együtt járó kellemetlenség, hogy a meggyengült szívizom már nem képes elég erővel átpumpálni a tüdőn a vért, ezért a tüdőben felszaporodik a folyadék, amitől köhögéssel próbál szabadulni. Az esetek többségében ezt a fajta köhögést nehéz légzés is kísérheti.

Miután a tünet hátterében, mint az eddigiekből is látható, nagyon sok minden lehet, segítheti a gyors diagnózist, ha a beteg már felkészülten, kezében egy kis listával érkezik a vizsgálatra. Például jó, ha feljegyzi: mióta és mikor (csak éjszaka, vagy ébredés után, netán megállás nélkül) köhög? Van-e kiváltó oka (például a hideg levegő, valamilyen szag, fekvés, ülés, beszéd)? Jár-e a köhögés légszomjjal, fájdalommal, nehézlégzéssel? Van-e váladékürítés? Ha van, annak milyen a színe, mennyisége?

A tüdőgyógyász szerint a köhögéssel, ha azt gyulladásos folyamat idézte elő, a hörgőkből baktériumok, vírusok kerülhetnek a levegőbe. Ezért a köhögő embernek fokozottan kell ügyelnie arra, hogy lehetőleg ne fertőzzön meg másokat, azaz lehetőleg köhögjön a zsebkendőjébe. Érintéssel, tárgyakon keresztül a légúti vírusok, baktériumok nagyon ritkán betegítenek meg másokat, sokkal inkább a levegőben cseppfertőzéssel veszélyeztetnek.

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top